foglossning.blogg.se

Här tänkte jag samla information om foglossning under och efter graviditet. Då jag själv drabbats och söker med ljus och lykta efter information tänkte jag samla det jag hittar och hoppas att andra ska kunna få lite hjälp på vägen och kunna hitta information lite lättare :)

Frihet!

Idag hade jag bestämt mig för att jag klarar att köra bil igen. Vi har ju en bil som är automatväxlad, dessutom är det en pick up så det är bra höjd och lätt att ta sig i och ur. Och just därför hade jag bestämt mig för att jag skulle köra själv till vårdcentralen, det tar typ 20 minuter. Sjukgymnastiktid inbokad kvart i ett så efter frukost tog jag siesta och sen blev det lunch och så åkte jag.

Jag måste säga att det kändes lite som att jag var på rymmen hemifrån J   Frihetskänslan bubblade i mig där jag satt och SJÄLV körde MIN bil. Efter tio minuter började mitt bäcken hojta lite genom lyckoruset och när jag väl var framme var jag mest ledsen för att det gjorde ont. Inte ”aj jag dör” ont, men lätt ”vänta bara till ikväll” ont. Vilket gjorde mig rätt ledsen eftersom jag inte vill ha ont av att köra bil 20 minuter.

Jag var uppenbarligen så modfälld att min sjukgymnast lite försiktigt undrade om jag inte gick hos kuratorn längre. Men hon har ju semester J

Igår hade vi sommarens utflykt här i familjen, vi åkte till ett café och åt lunch. Det blev en tur på allt som allt två timmar, vilket i stort sett förpassade mig till sängen resten av den dagen. Men då dök tanken på rullstol upp, för även om jag får ont av att sitta skulle jag kunna sitta på lite olika ställen alla fall. I stället för att som igår sitta vid bordet medan sonen och sambon traskar runt och kollar in båtar och flaggor och andra väldigt spännande saker. Hade vi haft en rullstol hade jag kunnat vara med lite mer.

Jag tycker visserligen att dom är fina att titta på på håll också, men det är ganska mycket roligare att kunna vara med och få peka och klappa händerna och utstöta lite lyckliga ljud när man får syn på massor av flaggvimplar på ett rep. ;)

I alla fall passade jag på att fråga sjukgymnasten om han visste nånstans man kunde hyra rullstol för t.ex. en dag eller så. Han skickade mig vidare till nån som jag inte riktigt vet vad hon har för betäckning. Men hon hade tid för mig och efter lite förfrågningar från henne och berättande av läget från mig så vips och jag ska få en rullstol med tryckavlastande dyna!! En jag kan köra själv! FRIHET PÅ HJUL!!!!! Den kommer på fredag eller nästa vecka. Sen ska jag bara lära hunden dra den så kan jag åtminstone komma ut på byn en sisådär 20-30 minuter nån gång ibland och förhoppningsvis oftare och oftare. Och jag kommer kunna vara mer aktiv och leka mer med sonen både inne och ute. Och jag kommer kunna vara med på inskolningen på dagis utan att dö stora smärtdöden. Lilla smärtdöden räcker gott åt mig J

Jag var så glad att jag inte kunde sluta gråta när jag kom hem. Stackars svärfar blev helt förstörd innan han förstod att jag var glad J

Så efter en sån här känslofylld dag känner man sig lite knäsvag. Och må så vara att smärtjävulen jobbar på och att allt gör ont och att det inte finns nån bra mindre smärtsam ställning just ikväll, för jag har ändå kört bil och jag kommer ändå att få en rullstol. Så även om jag blir sängliggande hela dagen i morgon och inga värktabletter hjälper så kommer jag få lite FRIHET senast nästa vecka och det kan både smärtjävulen och både stora och lilla smärtdöden ta och stoppa i halsen och fundera på för nu kommer dom inte göra mig riktigt lika husbunden längre!

Så fast jag är ledsen så är jag glad J

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Svensk foglossningssida på fb!

Jag har just upptäckt en foglossnings/bäckensmärta - grupp på fb!
Ta chansen och bli med och prata om oss andra i samma situation som du själv!
 
https://www.facebook.com/groups/foglossning/
 
det är en sjukgymnast som startat gruppen så det går även bra att ställa frågor och få tips och råd.
 
gå in på www.gravidcoachen.se om du vill veta mer om sjukgymnasten Martina som startat gruppen. Där finns även lite tips och råd.
 
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Kniiiiiiip!

En sida om bäckenbottenträning, tips på träning och hur man hittar rätt muskler, samt försäljning av ett knipträningsredskap.

http://www.kniiip.se/index.php?option=com_content&view=article&id=59&Itemid=53&gclid=CMGwtoSzy7gCFYZ4cAodon0Acg

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Studie från 2004

Birgitta Öberg på Linköpings universitet gjorde 2004 ett projekt för att ta reda på vilka behandlingsstrategier som kan vara bra vid foglossning och ländryggssmärta relaterat till graviditet.

Development of new startegies for treatment of pregnancy related pelvic girdle pain and lumbar back pain and evaluation of predictors of pelvic girdle pain and lumbar back pain in pregnant women

Jag tycker beskrivningen i början är så bra skriven. Den lyder:

Hälften av alla kvinnor får besvär från sitt bäcken och/eller sin rygg vid en graviditet och för en del kvinnor kvarstår besvären efter förlossning. Detta kan förklaras av de förändringar som muskler och ledband utsätts för under en graviditet. Muskler och ledband är en förutsättning för att stabiliteten över leder ska fungera och stabilitet är i sin tur en av förutsättningarna för rörelse. Ledbanden håller ihop lederna men går inte att kontrahera eller påverka med viljan. Hormoner som utsöndras under graviditeten påverkar ledbandens töjbarhet vilket är en förutsättning för förlossning men också innebär försämrad ledstabilitet över bäckenet. Muskler kan vi kontrahera och därmed träna. Förutsättningarna för musklernas arbete förändras genom den växande livmodern och barnet vilket kvinnan ofta kompenserar genom förändring av gång och rörelsemönster. Muskler kring bålen kan delas in i en yttre och en inre grupp. Till den inre stabiliserande muskelgruppen hör bäckenbotten. Inre stabiliserande muskulatur borde spela en viktig roll för bäckenets och ryggens stabilitet och koordinationsförmåga vid rörelse. Att standardiserat inkludera träning av inre stabiliserande muskulatur vid träning av rygg-bäckenbesvär borde ge ytterligare en pusselbit i strävan att nå optimalt behandlingsresultat.

http://vrproj.vr.se/detail.asp?arendeid=29522

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

boken är färdigläst :)

Nu har jag läst färdigt boken ”Bekkenlösning”. Den är helt klart läsvärd och det finns gott om tips och råd och att tänka på.

Det var i och för sig väldigt jobbigt bitvis och inse hur mycket fel jag gjort och hur mycket vården inte vet om eller helt enkelt skiter i. Jag hoppas det beror på okunskap, det känns bättre än att ingen över huvud taget orkar bry sig.

Men jag har verkligen gjort en känsloresa i och med boken. Har fått lägga ifrån mig den flera gånger och bearbetat min foglossningsresa innan jag har kunnat fortsätta läsa.

Ett tips är att läsa den när man är gravid och börjar få problem, det finns en hel del tips om vad man bör tänka på inför förlossningen och tiden närmast efter. Tex hur viktigt det är att det står i journalen att man har problem. Och att man inte ska ligga i gynpossitionen. Hade varit bra för mig att veta när jag blev skickad upp och ner i gynstolen under min första igångsättning när halva sjukhuset skulle in och ”känna ordentligt”.

Fast då hade jag idag inte vetat hur det känns när man har så ont att man hör vad folk säger men inte klarar att svara på tilltal.

Å tredje sidan känns det som en sån sak som jag faktiskt skulle kunna tänka mig att inte veta.

Det som är skönt med boken är att man inser att det faktiskt inte är helt ovanligt och att det finns en hel del kunskap om man orkar leta.

Det som är jobbigast är att inse hur lite kunskapen som finns har kommit till vården. Hur kan det vara så att en sån vanlig åkomma som foglossning inte är intressant för samhället. Det finns ju pengar att tjäna för samhället och välmående för kvinnor med familj. Hur kan det inte vara intressant?

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

ska det vara såhär nu?

Idag gick jag och la mig med sonen strax före kl 20. För idag glömde jag att ta min eftermiddagsalvedon. Eller jag tog den kl 18 istället för kl 14 så jag har ont.

Annars går jag bara och lägger mig med sonen när det är något sambon behöver fixa så han inte har möjlighet att springa upp och ner för trappen om det är en sån kväll när sonen behagar vakna tusen gånger.

Och när jag ligger här och är ledsen för att det gör ont och för att jag hade velat sitta nere och delta i kvällssnacket nu när vi har besök av en av sambons vänner som kommer förbi nån gång per år, kan jag inte sluta att förundras över att jag och sambon har fått världens finaste son.

Hur ska man kunna stå ut med att inte få tillverka fler sånna där små vackra människor? Små vackra människor som får hjärtat att svämma över av kärlek och lycka. Små vackra människor som ska växa upp till stora vackra människor, med egna drömmar och egna liv.

Jag är verkligen lycklig som har fått möjlighet att kunna bli gravid och även om graviditeten var hemsk skulle jag gjort om det igen för att få möjlighet att lära känna den bästa delen av mig själv, dvs sonen.

Jag är väldigt glad att jag inte visste innan att det skulle bli såhär, för hade jag vetat det hade jag idag inte legat bredvid den underbaraste lilla människa jag känner.

Men hur lyckligt lottad jag än är kan jag inte låta bli att sörja min stora bullriga familj som nu aldrig kommer existera, eller låta bli att känna mig ledsen eftersom jag känner mig snuvad på både graviditet och förlossning. Och jag saknar föräldraledigheten när man själv tar med sig barnet och far dit man vill.

Dessutom saknar jag mitt liv. Jag saknar mina promenader mer än något annat. Och möjligheten att ta hand om mina djur som dom förtjänar. Jag saknar mina jobb. Jag saknar möjligheten att åka och hälsa på mina vänner. Jag saknar känslan av att planera saker utan att behöva hjälp. Jag saknar känslan av att vakna och ha tusen saker på dagens schema, och jag saknar min frihet. Friheten att planera mitt eget liv.

Naturligtvis tycker jag inte om att ha ont, vem gör det? Men allra värst är tvivlet som dyker upp lite nu och då. Tvivlet på om jag faktiskt kommer bli bra. Vet han säkert vad han pratar om den där Torstensson? Tänk om det visar sig att jag är en av dom som inte faller in under gruppen ”nästan alla blir helt bra igen om dom följer den här planen”.

Tänk om det här är mitt nya liv? Tänk om det här är så bra som det blir?

Om valmöjligheten består av att ha ont hela tiden eller att äta värktabletter som gör att hjärnan är väck fram till lunch varje dag.

Om man resten av livet måste inse att en sak per dag är mer än nog. Att ett trevligt fikabesök på några timmar måste följas av strikt vila ungefär lika många timmar om inte smärtdjävulen ska få grepp om en. Om varje ägglossnig och varje mens ska förpassa en till värktabletter och sängläge.

Ska det vara så nu? Jämt? Alltid?

Hej, jag heter Maria. Jag har foglossning så jag har inget liv.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Hjälpmedel

Lite olika hjälpmedel finns det ju att ta till när livet kämpar mot på alla breddgrader.

Här kommer några stycken, några av länkarna är till norska och danska sidor, men vet man att sakerna finns går det säkert att leta reda på dom här hemma i Sverige med J

Svårt att sitta på hårt underlag?

Här finns ett uppblåsbart sittunderlag, perfekt för resa. Även liggunderlag om du behöver ligga mjukare under resan, tar liten plats i packningen och blåses upp till önskad hårdhet.

http://eagleproducts.no/ligge_sitteunderlag_hengek_ye_2/

En sittkudde som fördelar tyngden.

http://www.etac.se/se/Produkter/Vuxen/Sittdynor/ROHO-AirLITE/

http://ks-gruppen.dk/obusforme-seat/obusforme-seat.aspx

Svårt att sova pga smärtan? Testa en ny madrass.

http://www.etac.se/se/Produkter/Vuxen/Madrasser/

Svårt att nå ner till golvet? Griptänger i varierande längd och utformning.

http://www.etac.se/se/Produkter/Vuxen/Smahjalpmedel/Produkter-for-hemmet/Aktiv/

 

Numer kan jag sätta mig och resa mig ur en säng eller soffa med normal höjd igen, men alla dom månader jag inte klarade det hade vi förhöjningar både på säng och soffa. Sambon spikade ihop några plankor till önskad höjd som vi la under benen på säng och soffa.

Men det finns även förhöjningar att köpa.

http://www.etac.se/se/Produkter/Vuxen/Smahjalpmedel/Produkter-for-hemmet/Step-forhojningsklossar/

Väldigt rörligt bäcken? Det finns lite stöd här.

http://www.sahva.dk/produkter/standard-produkter/st%C3%B8tteb%C3%A6lte-til-b%C3%A6kkenet

http://www.recoveryshorts.com/src-pregnancy-shorts/

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Parkeringstillstånd

Jag läste nånstans på en hemsida eller blogg, kommer tyvärr inte ihåg var, att en kvinna sökt och fått beviljat Parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Såhär står det på Transportstyrelsens hemsida:

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Du som har ett rörelsehinder som gör att du har betydande svårigheter med att gå kan få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Ansökan gör du hos din kommun. Med tillståndet kan du parkera på de parkeringsplatser som är reserverade för personer med rörelsehinder.

Det står att man ansöker hos sin kommun, och att man både kan ansöka för sig som förare men även som passagerare.

Tillståndet är tillfälligt och kan beviljas för max tre år.

Om grad av funktionshinder står det så här:

Ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade får endast utfärdas till den som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Transporstyrelsen anser att de väsentliga svårigheterna att förflytta sig på egen hand bör bedömas utifrån förmågan att förflytta sig till fots med normalt använda gånghjälpmedel.

Hur varaktigt funktionshindret foglossning är, är väl det svåraste att veta. Och jag antar att det är en bedömningssak. Men man kan alltid ansöka.

Tex står det såhär på Sundsvalls kommuns hemsida:

Parkeringstillståndet är avsett för personer som har ett varaktigt rörelsehinder som kvarstår minst 6 månader. Som rörelsehinder räknas inte bara den motoriska rörelseförmågan, utan även andra skäl som till exempel hjärt- och lungsjukdomar.

Ansökningsblankett finns hos din kommun och att ansöka är kostnadsfritt, om man bortser från att du behöver ett läkarintyg.

Så länge man inte har ett tillstånd har man ändå lite rättigheter enligt trafikförordningen. Har svårt att förflytta sig gäller följande:

Hämta och lämna passagerare utan parkeringstillstånd

För personer som inte uppfyller kraven för ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns i trafikförordningen ett allmänt undantag som innebär att man vid transport av sjuka eller rörelsehindrade får stanna och parkera ett fordon trots förbud att parkera enligt lokala trafikföreskrifter. Detta gäller endast om omständigheterna kräver det och om särskild försiktighet iakttas. I många fall kommer man då mycket närmare målpunkten och kan stanna för att hjälpa sin passagerare ur bilen innan föraren sedan parkerar fordonet på en vanlig parkeringsplats.

Läs mer här:

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trafikregler/Generella-trafikregler/Parkeringstillstand/Parkeringstillstand-for-rorelsehindrade/

 

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Behandling i Danmark

I Danmark nästan vallfärdar kvinnor med bäckensmärts till en kiropraktor som heter Morten Wolff Nielsen i Sønderborg.

Det verkar som dom får bra hjälp och att han även kör intensivbehandlingar. Gå in på facebooksidan och läs och/eller bli medlem i deras förening för att få information.

Bor du nära Danmark eller är där mycket är det ett hett tips vad det verkar J

https://www.facebook.com/groups/345334530304/?notif_t=group_r2j

www.baekkensmerter.dk  nya sidan, tror inte den är helt igång än

www.baekkenloesning.dk  gamla sidan

Som medlem har man tillgång till mycket ny information och möjlighet att få hjälp råd och stöd från kontaktpersonerna.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

De senaste veckorna

Det har varit lite känslomässigt turbulenta veckor för mig nu ett tag. En stor nackdel med att vara så här passiv och att ha ont hela tiden, är förutom att hela livet blir fel så har känslorna börjat åka berg- och dalbana. Det finns inget mellanläge kvar liksom. Jag blir jättejättejättesuperglad eller katastrofledsen.

Som före midsommar när jag vaknade en morgon med endast smärta 3 på en skala till 10. Jag gick hur bra som helst och det kärvade inte ens i höfterna. Det var inte ens en kraftansträngning att resa sig från stolen efter frukost.

Det var en helt underbar känsla och jag blev så hysteriskt glad att jag genast automatiskt såg framför mig hur fort allt skulle gå nu och nu fans det bara en väg och det var framåt och uppåt!

I mitt huvud var jag redan ute och gick långpromenader i skogen, red, körde häst, lekte med sonen, planerade utlandssemester och var tillbaka på båda mina jobb. Och tränade! Jag längtar efter att kunna använda min kropp igen. Väldigt mycket.

Till lunch var jag såklart tillbaka på min vanliga smärta igen, men hoppet hade väckts med besked.

I samma veva fick jag ett mail av Torstensson som jag skickar tränings- och smärtdagbok till var annan vecka.

Han skrev att det såg ganska bra ut, men att jag fortfarande har för ont och att träningen därför ökas lite för långsamt.

Han tyckte jag skulle prata med min läkare och att köra en smärtlindrande och antiinflammatorisk kur.

Detta tolkade jag direkt som att jag nu ÄNTLIGEN skulle få börja träna fast det gjorde ont. Att det inte längre skulle vara ”farligt” om jag överansträngde mig. För säkerhetsskull mailade jag tillbaka och kollade att jag hade uppfattat det rätt.

Det hade jag naturligtvis inte. Det var inte så han menade. Och jag bröt ihop och grät mig genom resten av den dagen samtidigt som alla mina nystartade drömmar suddades bort.

När sambon och sonen kom hem och jag berättade om dagens upp och nergång suckade sambon och sa - Jamen det måste du väl ändå förstå, du VET ju att du inte ska göra saker som gör ont, varför skulle han helt plötsligt ändrat sig nu?

Bra fråga kan tyckas, men när jag läste mailet kopplade jag väl ihop smärtstillande och träningen ökar för långsamt till att det smärtstillande var för att kunna träna fast det gör ont… Jag vet inte, hjärnan gör lite som den vill ibland och det logiska tänkandet är inte min starka sida just nu.

Ialla fall äter jag nu Alvedon forte x3 och diklofenak x2. Det har jag gjort sedan midsommar och jag har haft lika ont som vanligt. Ökat två övningar med myrsteg om det inte finns nått som är mindre än det.

Det har i och för sig varit midsommarlunch härhemma och 1 års kalas (Jag kan inte riktigt fatta att sonen fyllt ett år, och här ligger jag. Det gör ont i själen.) och lite fler besök, bl.a. var min kära mamma här och hjälpte till en vecka, det var guld värt.

Jag har haft en till behandling med kraniosakral terapi, men jag vet inte om min kropp tycker den är färdighjälpt eller om det fungerar sämre när man är riktigt ledsen, för jag har inte märkt nån större skillnad efter den här gången. Jag har bestämt mig för att testa en gång till alla fall. Man kanske är olika mottaglig olika gånger? Jag vet inte.

När jag hade sett på stretchingfilmerna jag länkade till igår kände jag genast efter dom punkter han beskriver och insåg att det är precis dom som jag masserar flera gånger om dagen för att dom gör så ont. Så igår kväll la jag mig på spikmattan i hopp om att öka cirkulationen i hopp om att lindra lite smärta. Att ligga på en boll eller härja runt med benen som han gör är än så länge inte aktuellt. Däremot har jag funderat på om jag ska testa att lägga en boll sådär vid svanskotan som han gör och ländryggen. Det kanske kan funka fast man ligger uppallad med kuddar i en mjuk säng. Jag är ju så öm ändå på dom där punkterna att jag inte lär behöva gunga runt för att hitta smärtan direkt.

Men jag tror jag kör på spikmattan först några dagar J Kanske morgon och kväll hade varit bra. Det är så bökigt och gör så jädra ont bara. Men det kan det nog vara värt om det fungerar.

Det är väl bara att testa helt enkelt J

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, bäckensmärta, symfyseolys;

Stretchövningar och en engelsk informationssida

Stretchövningar med Gary Crowley. Bra förevisade, det här är video 1 av 4.

http://www.youtube.com/watch?v=jiPkReJjYJc

 

Här är en engelsk sida om PGP (Pelvic Girdle Pain, foglossning) Jag har inte läst hela sidan men den verkar innehålla en del bra saker.

Tydligen räknas foglossning inte som hormonell där utan mer att det blivit obalans/rörelse i bäckenet. Vilket som är rätt? Ingen aning, men både och skulle jag tippa på J

http://www.pelvicpartnership.org.uk/

Kvinnan som skapade den sidan här ovanför heter Carolyn Jess-Cooke och här är en tidningsartikel om henne och hennes 4! Graviditeter. Strong kvinna!

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2167821/Pregnancy-hormones-left-wheelchair-months-How-expectant-mothers-left-crippling-pain-right-treatment.html

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, bäckensmärta, symfyseolys;

Från PubMed.gov

Dom här länkarna är till forskning eller rapporter om fall där kvinnan fått diastas (mellanrum/separation) i symfysen.

Från 1995

The importance of pubic pain following childbirth: a clinical and ultrasonographic study of diastasis of the pubic symphysis.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7884766?dopt=Abstract

 

En rapport från 2002

Puerperal diastasis of the pubic symphysis. A case report.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12170537

 

En rapport från 1994

Symphysis pubis separation during childbirth.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8184705

 

Från 2008

External fixation of pubic symphysis diastasis from postpartum trauma.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19292310

 

Från 1986

Separation of the pubic symphysis. An underrecognized peripartum complication.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3701720

 

Från 1997

Peripartum pubic symphysis separation: a case series and review of the literature.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9219278

 

Från 2004

Symphysis pubis dysfunction: a review of the literature.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15621554

 

Från 1992

External skeletal fixation as treatment for total puerperal rupture of the pubic symphysis.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1322627

Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;