Forskning/avhandling/studier, Länkar Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys

Avhandlingar.se

På avhandlingar.se finns en del studier att läsa. Bland annat den här:

Pregnancy-related pelvic girdle pain and its relation to muscle funktion

Den är från 2010 och på sidan 60-61 finns det en Summary in Swedish där författaren Jenny Sjödahl bland annat skriver såhär:

”De kvinnor som har kvarstående ryggbesvär tre månader efter förlossningen löper en ökad risk att få besvär av mer långdragen natur eller upprepade episoder av ryggbesvär senare i livet.

Studier har visat att graviditet verkar vara en väsentlig riskfaktor för kronisk

ryggsmärta. Tio till tjugo procent av medelålders kvinnor med upprepade episoder av ryggbesvär kan härleda sin första episod till en graviditet.”

”Bäckensmärtor är en av de största undergrupperna och 2/3 av de graviditetsrelaterade ryggbesvären anses komma från bäckenet. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om varför kvinnor drabbas av kvarstående bäckensmärtor efter förlossning.

En teori är att de har en minskad stabilitet i bäckenet.

Stabiliteten i en led är beroende av hur en led är utformad samt funktionen i de omkringliggande ledbanden och musklerna.”

”Det övergripande syftet med denna avhandling är att ge underlag för förbättrad

rehabilitering för kvinnor med kvarstående bäckensmärtor efter förlossningen genom ökade kunskaper om:

1) aktivitetsmönstret i bäckenbottenmusklerna,

2) effekten av specifik stabiliseringsträning och

3) faktorer som kan förutspå funktionsnedsättning”

”Ytterligare ett syfte i denna studie var att undersöka vilka faktorer som kan förutspå funktionsnedsättning 15 månader efter förlossningen.”

”Den utvecklade metoden är användbar för att identifiera aktiveringsmönstret i

bäckenbottenmusklerna i förhållande till starten av en ben- respektive armrörelse.

Både kvinnor med och utan kvarstående bäckensmärtor efter förlossning aktiverar

bäckenbottenmusklerna innan ett benlyft påbörjas.

Eftersom bäckenbottenmusklerna är en av de komponenter som tros bidra till att stabilisera bäckenet så skulle denna föraktivering kunna vara ett sätt att öka stabiliteten i bäckenet som svar på det ökade krav på stabilitet som en rörelse utgör.

Vissa resultat samt  litteraturuppgifter indikerar dock att de kvinnor som uppvisar kliniska fynd på minskad stabilitet i bäckenet inte har en föraktivering av bäckenbottenmuskulaturen och därmed en sämre stabiliseringsfunktion.”

”Resultaten från en sambandsanalys visar att funktionsnedsättning hos kvinnor med kvarstående bäckensmärta 15 månader efter förlossningen kan förutspås av olika faktorer som samverkar: ålder, muskelfunktion och självskattad funktion. Resultaten visar på en komplex bild som indikerar att hänsyn till flera samverkande faktorer är nödvändig för att förstå prognosen.”

Det står mer om hur studien utförts och naturligtvis hela studien om du kikar in här:

http://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:355620/FULLTEXT01