Allmänt, Forskning/avhandling/studier, användbar information Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys

lite mer från sjukgymnastförbundets studie :)

Det står bland annat:
 
"En vanlig föreställning som möter kvinnorna på mödravårdscentraler och ibland också på sjukgymnastmottagningar är att graviditetsrelaterad smärta är normalt, att det inte går att förebygga och behandla samt att det går över efter graviditeten. Smärtan under graviditeten är vanlig och inte farlig i sig men att kalla detta normalt är inte acceptabelt. Studier har visat att det går att förebygga ländryggs- och bäckensmärtor varför påståendet är felaktigt. Till viss del går det att undvika framför allt smärta från ländryggen under graviditeten. När det gäller avsaknad av effektiva behandlingsmetoder kan dessa riktlinjer påvisa att det finns evidens för flera metoder. Det sista påståendet att det går över efter graviditet, är i de flesta fall sanning. Men i de fall det inte går i regress är det viktigt att behandla tidigt för att undvika långvarigt smärttillstånd. Alltför många kvinnor får kroniska besvär efter sin graviditet."
 
Jag begär på inget sätt att alla sjukgymnaster ska kunna allt om allt, men borde man inte kunna begära att dom antingen söker kunskap själv eller skickar vidare?
 
Det finns ju en anledning till att det finns specialistsjukgymnaster, precis som det finns en anledning till att det finns specialistläkare.
 
"Många kvinnor med ländryggs- och bäckensmärta under graviditet har små eller måttliga besvär som kan lindras med relativt liten arbetsinsats. För övriga patienter är syndromet komplext och en utmaning för den behandlande sjukgymnasten. En stor kunskap kring tillståndet och olika behandlingsalternativ är nödvändig för att behandla dessa kvinnor optimalt."