foglossning.blogg.se

Här tänkte jag samla information om foglossning under och efter graviditet. Då jag själv drabbats och söker med ljus och lykta efter information tänkte jag samla det jag hittar och hoppas att andra ska kunna få lite hjälp på vägen och kunna hitta information lite lättare :)

Råd vid foglossning/bäckensmärta under graviditet

 

10 råd vid foglossning/bäckensmärta

http://www.klikk.no/kvinneguiden/helse/article744217.ece

Bra och dåliga rörelser för dig med foglossning

http://www.minbebis.com/foglossning.html

11varningstecken, då bör du inte träna.

http://www.minbebis.com/varningstecken.html

Så tränar du bäckenbotten

http://www.minbebis.com/backenbotten.html

9 träningsalternativ för dig som är otränad

http://www.minbebis.com/traningsalternativ_graviditeten.html

Börja träna igen efter förlossningen

http://www.minbebis.com/trana_efter_forlossningen.html

Sjukvårdsupplysningen  1177´s råd vid foglossning

http://www.1177.se/Vasternorrland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Foglossning/

Så här säger wikipedia om foglossning

http://sv.wikipedia.org/wiki/Foglossning

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

tips för att behandla smärta

17 tips att behandla smärta

http://www.femina.dk/sundhed/kost-motion/17-tips-til-behandle-smerte

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

stödbälten

Lite olika sorters stödbälten

http://www.babyprylen.se/kategori/stodbalten

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Cursum stroller

Cursum stroller

Fortsätter lite på temat barn och rullstol här, det finns en svensk tjej som gjort en vagn att fästa på rullstolen så du får med bäbisen. Tyvärr finns den inte att köpa utan är nån sorts projekt hon gjort i skolan. Man får hoppas att nån tar tag i det och börjar producera.

http://www.yankodesign.com/2012/06/29/wheelchair-adaptive-stroller/#2UDbmzBBfkPTHcTQ.01

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

handikapp-parkerings-tillstånd check!

En hektisk vecka väntar nu J

I morgon ska jag få skjuts in till stora staden för att hämta mitt parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Jag ansökte och fick beviljat ett år! Hur bra som helst! Nu kan jag parkera närmast vårdcentralen när jag ska köra dit själv. Sparar massor av steg!

Så det är ett tips! Så länge du kan köra bil men har svårt att gå, underlättar det ju rätt bra. Och man slipper cirkulera runt på en parkeringsplats i 20 minuter innan det blir nån ledig ruta som är tillräckligt nära dit man ska.

I morgon kväll är det dessutom styrelsemöte på dagis, (som är ett kooperativ.)

Så sonen är bortlånad till farmor och farfar från tisdag till onsdag.

Det är rätt knäppt eg. för jag kan inte vara ensam hemma med honom om vi inte går och lägger oss då, utan att få dyng dyng dyngont. Och ska sambon vara hemma har jag svårt att få med rullstolen. Det är ju första gången vi är på styrelsemöte, så än så länge känner vi ju ingen, särskilt inte jag som bara varit där två gånger.

Men jag tycker det ska bli roligt! Träffa lite folk J Jag är ju eg rätt social av mig, även om jag mest lever eremitliv för stunden. Det blir säkert fika också! Det brukar det väl vara på styrelsemöten? För att hålla folket vakna liksomJ Japp det ska bli kul!

Sen på onsdag är det läkarbesök och förlängning av sjukskrivning. Köra bil själv… och kryckor. Och på torsdag kurator. Köra själv igen och kryckor igen.

På fredag hoppas jag att jag fortfarande lever. Men det känns ändå lite roligt att ha saker planerat igen. Mer som ett liv. Och jag hoppas det inte gör att jag får för ont. Jag har inplanerad vila resten av tiden hela veckan, och då snackar vi sängläge.

Men efter att ha känt på hur bäckenet känns efter att ha haft sonen själv från halv sju till två i lördags, kan jag säga att jag nog kommer klara av det.

Först måste jag bara säga att det var så otroligt roligt att vara bara jag och sonen, jag tror faktiskt att vi njöt rätt bra båda två J vi åkte en hel del rullstol och matade hästarna, och käkade äpplen både från marken och sådana som sonen till sin förtjusning nådde i trädet. Jag tror att både jag och hunden var lite äppelmätta resten av dagen efter allt matande. Vi gungade en liten stund och vi kollade på otroligt fina stenar som låg på gårdsplanen och tränade på att spotta ut dom. Vi behövde inte träna på att stoppa in dom ;) Vi hann även med en timmes vila och både frukost, mellis och lunch. En hektisk dag som över huvud tagit inte hade varit genomförbar utan rullstol och den avlastande dynan.

Eftermiddagen tillbringades uppallad av massa kuddar och med värme runt mig. Och helt plötsligt insåg hur mycket bättre jag blivit. För helt plötsligt var jag tillbaka på stadiet kommer knappt upp ur sängen själv, kan knappt gå alls igen och allt gör så fruktansvärt ont. Trappen upp till sovrummet ska vi inte ens tala om.

Söndagen tillbringades således som en död sill liggandes. Men idag har det varit bättre. Fast jag har försökt ta det lite lugnt med tanke på mitt pressade schema resten av veckan J

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Barn och rullstol

Inte alltid den enklaste kombinationen:)
Av någon anledning är vi inte alltid påväg åt samma håll :) Men värst är det om det lutar nedåt eftersom det är fysiskt omöjligt att hålla händerna både på hjulen och på barnet. så jag började söka efter nån slags sele att fästa fast barnet i mig med. På den danska bäckensmärta-gruppen på fb fick jag tips om den här sidan! Snacka om bra hjälpmedel!! genast tillagd på önskelisktan ;) Antar dock att den är lite för dyr för att bara köpa och använda kort tid.
Men kolla in den och känner du kanske nån som sitter i rullstol permanent och som vill komma ut mer och få lite mer frihet kan du ju tipsa!
 
http://wayup.dk/
 
 
Fick även tips om en norsk sida med barnsäte direkt på rullstolen
 
http://hml.no/barnesete-p%C3%A5-rullestol_193.html
 
Däremot har jag svårt att hitta tips på selar så vet du nåntipsa mig gärna:)
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

I sundsvalls nyheter idag!

http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.6204166-vill-ha-riksintag-for-backensmartor
 
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.6204165--det-har-ar-inte-nagon-quick-fix-
 
 
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Rent privat...

...börjar nu den hemska årstiden. Jag tycker eg om både höst och vinter, men inte nu.

Sonen började precis i veckan på dagis, vilket innebär att sambon börjar jobba så gott som heltid, om man bortser från att han än så länge behöver lämna sonen på dagis kl 7 när det öppnar. Enda problemet med det, är att han eg börjar jobba kl 7 ca 3 mil längre bort.

Och det gör att jag går den mörka årstiden tillmötes lite ensam. Dom kommer såklart hem på kvällen, men jag tycker ändå just nu att det känns jobbigt. Inte att sambon jobbar, det behöver verkligen vår ekonomi och hans själsfrid. Men det känns jobbigt att sonen börjar på dagis fast jag är hemma. Det känns liksom fel. Det är inte det som var meningen.

Dock verkar sonen trivas alldeles ypperligt på dagis och fröknarna är helt underbara så jag vet ju att han har det bra.

Jag måste helt enkelt vänja mig vid tanken bara. Fast det tar emot.

Det som är bra är att jag tror att jag kommer bli mycket bättre mycket fortare nu när jag kan planera aktivitet och vila bättre.

Rullstolen då? Jag förstår inte att jag inte tänkt på det förut. Men den är underbar! Jag sparar så många steg och så oändligt många böjningar när jag umgås med sonen. Den gör mig även friare ute på tomten då jag dels kan rulla ända ut till garaget på plattorna och dels kan jag använda den som kombinerad rullator och tvättkorg J Så nu kan jag hänga tvätt även när sambon är på jobbet. Det luktar ju så mycket godare när det torkar ute och inne är det trångt nog ändå.

Tyvärr missade min hjärna ett litet steg i det här med att lära hunden dra rullstolen. Nämligen just det att jag måste gå med henne när hon lär sig att dra den. Jag menar inte att det är omöjligt på något vis, men det tar ju lite längre tid än vad jag hade tänkt mig. Särskilt eftersom hon tillhör den flamsiga sorten hundar och dessutom har överskottsenergi. När vi väl ska träna blir hon så glad att hon inte kan koncentrera sig.

Det känns även jobbigt att jag måste välja att antingen gå ut till hästarna eller träna med hunden.

Men då, jag verkar ju ha tid på mig.

Min tryckavlastande dyna är även den en riktig guldklimp! Fast något mjukare då ;) den gör att jag sitter riktigt bekvämt i rullstolen och att jag kan sitta lite längre stunder på en vanlig stol. Dessutom är den så himla bra, för när jag sitter på den och lutar mig lite åt nått håll blir inte belastningen lika hård på bäckenet. Kudden formar bara om sig och ger stöd ändå.

Det har gjort att jag nu faktiskt kan sitta och sy korta stunder vid symaskinen. Jag tänker inte påstå att det är något jag längtat efter. För det har jag inte. MEN det betyder att jag faktiskt kan göra lite nytta genom att laga alla trasiga kläder och saker. Det känns bra att åtminstone kunna göra något som faktiskt behövs. Det är ungefär som att rensa och sortera pärmar. Det behöver göras, och  jag kan knappast skylla på tidsbrist J

Ståstolen då? Eftersom jag inte älskar att sy så har ståstolens dyna hamnat rätt långt ner på sylistan. Särskilt när jag insåg att en vanlig stolsdyna och ett spännband kan göra samma jobb liksom, då var det klart på ett kick J kanske inte så snyggt, men funktionellt! Och den är bra. Att sätta sig och resa sig från en vanlig stol är ju ganska påfrestande, särskilt om det sker flera gånger i rad. Det blir en helt annan rörelse från ståstolen och gör inte alls lika ont. Däremot är den inte särskilt bekväm att sitta långa stunder på. Varken på den hårda plastsitsen eller på min fastspända stolsdyna. Det kanske hade varit bättre att sy en måttanpassad dyna, men det går bra mycket fortare med spännband J

I morgon ska jag trotsa mig själv igen och köra till vårdcentralen för att gå till sjukgymnasten. Jag måste höra med honom om hur det här med sjuktaxi fungerar. Nu när sambon börjat jobba måste jag ju kunna ta mig dit själv. Det skulle ju vara bra om inte alla vårdcentralbesök behövde göra mig i stort sett sängliggande. Nästa vecka ska jag ju till vårdcentralen två dagar. Bara en sån sak kan ju göra att man tappar orken helt. Normalt sett hade man ju försökt bunta ihop besöken. Men jag törs inte. Tänk om det är en dålig dag, då kanske jag inte tar mig hem igen. Eller så blir jag totalt sängliggande i flera dagar i rad. Som förut. Dit vill jag inte tillbaka.

Nu är det bara att sikta mot stjärnorna och hoppas att bönstjälken börjar växa under fötterna på en J

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Docstoc köpedokument

Om man vill läsa mer och vill betala finns det lite dokument att köpa ladda ner och skriva ut här:

http://www.docstoc.com/docs/28889295/PREGNANCY-RELATED-PELVIC-GIRDLE-PAIN

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

PubMed

På Pubmed hittade jag den här studien som är gjord på 313 gravida kvinnor.

Den är från 2006 och heter:

Pelvic girdle pain and lumbar pain in pregnancy: a cohort study of the consequences in terms of health and functioning.

RESULTS:

Of 313 women, 194 had lumbopelvic pain. The PPGP subgroup comprised 54% of those women with lumbopelvic pain, lumbar pain 17%, and combined PPGP and lumbar pain 29%. Women having both PPGP and lumbar pain reported the highest consequences in terms of health and functioning.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16508539?dopt=Citation

http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=52979

Båda länkarna tar dig till studien.

 

Jag snubblade även över en studie från 2007 om depression och ländryggs- och bäckensmärta:

Pelvic girdle pain and lumbar pain in relation to postpartum depressive symptoms

CONCLUSIONS:

Postpartum depressive symptoms were 3 times more prevalent in women having lumbopelvic pain than in those without. This comorbidity highlights the need to consider both symptoms in treatment strategies.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17545912

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Bor du i Sandviken?

 Vill du träna med din bäbis och träffa andra mammor?

http://www.jernvallenmulticenter.se/Mammagrupp-med-bebis

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Mer från FOU i Sverige

Från 2013

Randomiserad kontrollerad studie av effekter av kraniosakral terapi och standardbehandling vid bäckensmärta hos gravida kvinnor

 

Här hittade jag äntligen lite beskrivning av hur kraniosakral terapi fungerar.

Osteopati är beteckningen för ett behandlingskoncept där man använder manuella terapimetoder vid skador och smärttillstånd i rörelseapparaten. Inom denna behandlingstradition finns KST (13). Behandlingen består av lätt mobilisering av kranium, bäcken och kotpelare. Syftet är att få ledstruktur som drar i omgivande strukturer att återgå till normalläge. Som resultat erhålls ökad kapillärgenomblödning och muskelavslappning vilket minskar smärta. Eftersom behandlingen innebär en sensorisk stimulering är det troligt smärtlindring även erhålls via den s.k ”grindteorin” (14) och via frisättning av endogena opioider (15) och oxytocin, vilket leder till en generell höjning av smärttröskeln (16).

Här står det att 30% får bäckenproblem i graviditeten. Antingen har det minskat vilket vore det bästa, eller så har man blivit bättre på att särskilja rygg och bäckenbesvär. Jag tror tyvärr mer på det senare. Men det är i och för sig bra det med, så man har större möjlighet att få rätt hjälp fortare.

Länkar till studien:

http://www.researchweb.org/is/sverige/document/25071

http://www.researchweb.org/is/sverige/document/publication?ref=1650521

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Linköpings universitet

Det här är Annelie Gutke som forskat en hel del om foglossning/bäckensmärta både under och efter graviditet.

http://www.imh.liu.se/sjukgymnastik/Medarbetare/ag?l=sv

 

Hon var bl.a. med i den här studien, och hon har även varit med i många andra studier jag länkat till tidigare. Den här studien ska ha avslutats 2006.

 

Graviditet är en väsentlig riskfaktor för kronisk bäckensmärta. Hälften av alla gravida får ryggbesvär och hos 2/3 anses besvären härröra från bäckenet. Var tionde kvinna får så allvarliga rygg-bäckenbesvär att sjukskrivning krävs stor del av graviditeten. Beskrivna orsaker till bäckenbesvär är hormonella effekter under graviditet, muskelsvaghet, ligamentskador tidigare eller under förlossning samt fostrets storlek. Samtliga nämnda orsaker kan vara möjliga beroende av hur kvinnas kropp hanterar det gravida tillståndet. Senare års forskning pekar på vikten av god stabilitet över bäckenlederna, särskilt under graviditeten där en hormonellt inducerad ökad rörlighet i bäckenlederna är nödvändig för att möjliggöra vaginal förlossning.

Hälften av alla gravida är väldigt många kvinnor, och att var 10 gravid kvinna får så stora besvär att det krävs sjukskrivning stor del av graviditeten känns ganska hemskt tycker jag. Och borde göra att vården tycker det är någonting att ta tag i.

Av alla förstföderskor med vaginal förlossning har 80 % påvisbara skador på bäckenbotten.

80%….. Vad ska man säga, inte konstigt att många får problem efter förlossningen.

Och det är dom påvisbara skadorna…. Resten då kan man undra.. Läskit..

 

I populationen med nedre ländryggsbesvär uppges 10-20 % debutera under graviditet (2,21) och 13%-56% (13,19) vara bäckenrelaterad smärta(BRS).

BRS uppstår under yrkeslivet där 7 % får allvarliga, kvarstående besvär efter graviditet (28) och löper stor risk att utveckla kroniskt smärttillstånd med svårighet att återgå i arbete.

Samhällsekonomiskt är det viktigt att utveckla rehabiliteringsmetoder och att finna predisponerande faktorer för att förhindra utveckling av besvär under graviditet. Dagliga aktiviteter(hushållsarbete,gång) utlöser smärta(16); kvinnan minskar då fysisk aktivitetsnivå vilket medför försämrad kondition, övervikt och kan innebära att kvinnan avstår från ny graviditet.
Tidigare forskning har fokuserat på ledposition och kvantitet av rörlighet (3,6,25). Rörlighetsstudie av bäckenet med radiostereometrisk analys visade ingen skillnad mellan kvinnor med resp utan besvär (20). Senare studier pekar på förändrad stabilitet över bäckenet som viktig del i etiologin (9,18,23). Vid graviditet påverkas ledbanden av relaxinhormon(14) med kollagen laxitet som följd vilket möjliggör förlossning men samtidigt medför att del av ledbandens stabiliserande funktion förloras(12,29). God funktion hos det ytliga och det djupt liggande muskelsystemet samt god koordination dem emellan är av stor vikt för stabilitet (4,8,9,10,40,22). Bäckenbotten hör till djup stabiliserande muskulatur och har en viktig roll i kontrollen av urinblåsan. Partiell denervation av bäckenbotten i 80 % av förstföderskorna ger minskad styrka (1) och risk för inkontinens (17). Likväl som bäckenbottens blåskontrollsfunktion skadas vid förlossning, kan dess stabiliserande funktion äventyras. Ingen consensus finns för behandling av BRS (15) men träning nämns ofta som del i strategin (5,11,13,24,26,27). Nyaste forskning visar förändrad funktion hos stabiliserande muskulatur hos patienter med bäcken-ryggbesvär (7,8,18). Kliniska studier saknas där träning av stabiliserande muskulatur för BRS utvärderas

Och av dom här 50% som får problem, där var 10:e får så stora problem så att hon blir sjukskriven stor del av graviditeten, får 7% alltså allvarliga, kvarstående besvär efter graviditeten och löper stor risk att utveckla kroniska smärttillstånd med svårigheter att återgå till sitt arbete.

Det är många kvinnor vi pratar om. Och då är ändå bäckenrelaterad smärta bara 1 av alla stora besvär som kan drabba en gravid kvinna.

Heder åt alla er som utsätter er för alla dessa risker gång på gång! Bragdmedalj åt alla er som efter en besvärlig graviditet oavsett följder tar nya tag och gör det igen! Stora styrkekramar åt alla oss som kämpar för att komma tillbaka till ett normalt liv.

Länken till texten ovan:

http://www.researchweb.org/is/vgregion/ansokan/1766

En till länk från Linköpings universitet

http://www.imh.liu.se/sjukgymnastik/forskning/landryggs-och-backenrelaterad-smarta-vid-graviditet?l=sv

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

European spine journal 2004

2004 publicerades den här studien i European spine journale.

Pregnancy-related pelvic girdle pain (PPP), I: Terminology, clinical presentation, and prevalente

Bland annat står det att Hippokrates uppmärksammat bäckensmärta. Så om någon påstår att det är ett nytt påfund är det dags att tänka om.

Hippokrates levde (enl Wikipedia) ca 460 f.KR - 370 f.Kr. 

Lite utdrag ur texten:

Pregnancy- related lumbopelvic pain has puzzled medicine for a long time. More than 2000 years ago, Hippocrates theorised that an irreversible relaxation and widening of the pelvis occur with the first pregnancy, the resultant instability of the sacroiliac joints leading to symptomatic inflammation.

Recent litteratur suggest that about half of all pregnant women incur lumbopelvic pain, which may persist, or arise, after delivery, and will, in some patients, lead to severe disability.

Noren et al reporter that women with pelvic pain had greater functional impairments than those with lumbar pain, and women with a combination of both types of pain were more severely disabled than either of the two groups.

En del av texten kan läsas här och om man vill betala lite kan man köpa hela studien genom den här länken:

http://link.springer.com/article/10.1007/s00586-003-0615-y#

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Hjälpmedelssidor

Även om man inte vill börja använda hjälpmedel eftersom man snart ska bli bra, japp, så har jag känt hela tiden.

Så kan jag, nu när jag har börjat använda lite mer hjälpmedel, säga att det faktiskt finns en anledning till att det heter hjälpmedel.

Dom gör det lättare att göra mer saker i vardagen. Så varför låta bli egentligen? Om man kan göra mer saker och samtidigt bli bättre fortare. Om man kan undvika en hel del saker man gärna gör på ren tjurighet, fast man vet att man får ondare sedan, då måste det vara bra.

Jag säger inte ge upp eller sluta träna. Utan ge dig själv en chans att avlasta dig i vardagen, samtidigt som du kan göra mer saker och ha ett bättre liv MEDAN du fortsätter träna för att bli bra.

Eller ge dig själv chansen att få en bättre graviditet och en bättre tid efter förlossningen.

Lite hjälpmedelssidor.

http://www.smartahjalpmedel.se/

http://www.hjalpmedelsteknik.se/

http://www.varsam.se/shop/

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Igår var jag och familjen in till stan!

 För att besöka två ställen. Först var jag och tog kort så jag kan söka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tänkte att det är bäst att söka innan läkarintyget går ut, även om jag inte kan köra själv än. Jag räknar ju ändå med att kunna köra själv inom en inte alltför lång tid.

Sen var vi på Friskhuset och köpte en ståstol, så jag ska kunna laga mer mat eller åtminstone få mindre ont när jag väl gör det. Den är lite hård att sitta på, så jag ska fixa till nått mjukare annars kommer jag ju inte kunna använda den så mycket som jag vill.

När vi ändå var där provade jag lite olika sittkuddar och provsatt en Eloped! En sån skulle man haft! Då jädrar skulle jag ut och åka J

Allt som allt var vi borta nästan två timmar. Och jag var helt slut, inte bara fysiskt utan även psykiskt. Det tar på krafterna att ge sig av hemifrån och att strutta runt korta sträckor på kryckorna. För att inte tala om att det är en idiotisk idé att provsitta massa dynor (läs tre st) när man redan har ont.

Resten av dagen tillbringades liggande med ont. Och tydligen kommer även denna dag tillbringas på samma sätt om man ska lyssna på sin kropp. Vilket man ju ska, håller jag på att försöka lära mig. Jag har alla fall för ont för att sitta eller stå eller gå, så det gör sig själv, om man ska se det från den ljusa sidan. Vilket man ju ska J

Och eftersom jag kikat på lite olika sittdynor kan jag tala om att det finns en hel uppsjö av olika sorter. Framför allt finns det en del dynor som är anpassade för att avlasta svanskotan helt. Det finns avlastande dynor och dynor som är urskurna vid svanskotan och dynor som bara ligger under skinkorna.

Så ett tips är att åka och provsitta lite dynor och få en bättre vardag!

Jag har även fått hem min nya vän rullstolen J Jag var så himla glad och tjatade till mig en familjepromenad! Jag hade tänkt mig den lilla två-km rundan. Men efter ca 500 m fick jag se mig besegrad. Vi fick vända hem. Jag kan säga att det verkligen förklarar känslan ”bitter-sweet” Jag var rätt ledsen först eftersom jag siktat in mig på 2 km. Men jag var ändå ute på promenad, och ju bättre jag blir desto längre kommer jag komma!

Just nu försöker jag komma på ett sätt att fästa skaklar på rullstolen så vi kan börja träna lite hunden och jag.

Även om jag inte har haft nån större nytta av rullstolen utomhus ännu har den underlättat lekandet med sonen. Dels tycker han det är lite roligt att åka med och dels kan jag vara med lite mer i rummet. Och det är såå roligt att det går att vara med lite mer även om det än så länge sträcker sig till rulla runt lite i vardagsrummet J

Jag tror att min nästa önskesak i hjälpmedelsväg blir en griptång, för dagar då golvet är alltför långt ner för att jag ska nå dit. Eller bara för att kunna plocka upp saker från golvet medan jag rullar runt i min lilla stol. Sonen är inte riktigt färdigdresserad när det gäller att plocka upp saker, än så länge är vi mest på riva ner och kasta iväg stadiet. J

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Om du behöver mer hjälp

Tänk på att en positiv inställning hjälper dig i ditt tillfrisknande!

http://www.theemotionmachine.com/5-attitudes-wired-in-happy-and-successful-brains

 

Men medan du frisknar till kan det vara bra med lite extra hjälpmedel.

I Sundsvall har vi t.ex. Friskhuset som har en del bra saker.

http://www.friskhusetsundsvall.se/system/webshop.asp?HID=737&FID=731&HSID=12797

Och en sak till som åtminstone inte jag hade en enda liten tanke på varken under graviditet eller första tiden under min rehabperiod. Din vårdcentral har möjlighet att hjälpa dig med avlastande sittdyna t.ex., rullstol om du har väldigt svårt att gå och säkert en hel del saker till jag inte vet om.

Dock måste du nog FRÅGA TYDLIGT om det. Det är inte meningen att du ska genomlida en graviditet och hoppas på att överleva, det är meningen att du ska ha en dräglig tillvaro. Och det samma gäller för dig som fortfarande har ont efter förlossningen och dig som får ont först efter förlossningen. och alla andra som har ont med förresten. Det är ju det vi betalar skatt för!

Jag har ingen aning om hur det fungerar på andra vårdcentraler men jag pratade med arbetsterapeuten på min vårdcentral.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Rolfing

Rolfing kan bl.a. hjälpa dig vid kronisk och tillfällig smärta, förbättra din kroppshållning, ledproblem, stress och spänningstillstånd.

Läs mer här:

Vad är Rolling?

http://www.rolfing.org/

Finns i Stockholm:

http://rolfingstockholm.se/swedish.html

http://runarolfing.se/index.php?/om-runa-gustafsson/

Och i Göteborg:

http://www.kallina.eu/sv/rolfing-5/vad-ar-rolfing/

Rolfing i media:

http://www.aftonbladet.se/halsa/article10307515.ab

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Kiropraktik och Osteopatik

Om du tror att du kan vara sned i ditt bäcken eller om du belastar din kropp väldigt olika kan det vara läge att uppsöka en kiropraktor eller osteopat eller om du vet av någon skicklig sjukgymnast som kan manipulera dig.

Är du sned i bäcken och eller rygg kan du i stort sett träna i all evighet utan att bli helt bra. Så länge du är sned kommer du snedbelasta dig.

I Stockholm finns Engelbrekts Kiropraktorcenter AB

På deras hemsida står det att dom har Kiropraktik för gravida vid tex

Bäckenuppluckring, bäckenlåsning, förebyggande vård av rygg- och bäckenbesvär, bröst- och andningssmärtor, domningar i armarna, smärtor i bröstryggen och huvudvärk.

Det står även att dom har Stabiliseringsträning, Smärtpunkts behandling med nålar, Yoga och STOTT Pilates, Massage, Kinesiology Tape och Ergonomi.

Vilket låter lovande, Kinesiology tape ska ju vara smärtlindrande, stabiliteringsträning är ju lite av foglossningens A och O. Läs mer på deras hemsida.

http://www.kirostockholm.se/tjanster/kiropraktik-for-gravida

LKRs (Legitimerade kiropraktorers riksorganisation) hemsida kan du söka efter kiropraktorer i din närhet.

http://www.lkr.se/index.php?option=com_content&view=article&id=493&Itemid=4

Osteopater

Mediform heter ett företag som har tre kliniker i Sverige. Dessa ligger i Sundsvall, Gävle och Stockholm Norrort.

http://www.mediform.se/osteopati

Sök efter en osteopat där du bor.

http://www.osteopatforbundet.se/

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

studier, behandling, träning

Behöver din sjukgymnast lite mer utbildning?

I Norge finns det en sjukgymnast som heter Britt Stuge som är med och håller kurser om bäckensmärta.

http://www.fysio.no/fysio_2008/layout/set/print/KURS2/Kurs-etter-fagomraader/Kvinnehelse

Hon är med i många av dom studier jag redan länkat till och här har hon även varit med och studerat ett annorlunda träningsalternativ.

http://www.redcord.com/News_2011.aspx?m=558&amid=2620

http://www.redcord.com/ArticleListing_2011.aspx?m=831&amid=10627

http://www.redcord.com/ArticleListing_2011.aspx?m=224&amid=669

http://www.redcord.com/News_2011.aspx?m=558&amid=2619

Hon var även med och sammanfattade de Europeiska riktlinjerna för behandling av bäckensmärta.

Från 2008

European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2518998/

Här är hon med i Norsk TV och berättar om bäckensmärta efter graviditet.

http://www.tv2.no/gmn/dinhelse/ufoere-etter-foedsel-1650465.html

Lite överblicksinfo om den träning hon studerat

http://www.redcord.com/Slyngetrening_for_gravide_3zxvX.pdf.file

Intresserad av att läsa mer om slyngetrening? Finns även en bok att köpa.

https://www.facebook.com/Slyngetrening

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;