Forskning/avhandling/studier, Länkar Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys

Linköpings universitet

Det här är Annelie Gutke som forskat en hel del om foglossning/bäckensmärta både under och efter graviditet.

http://www.imh.liu.se/sjukgymnastik/Medarbetare/ag?l=sv

 

Hon var bl.a. med i den här studien, och hon har även varit med i många andra studier jag länkat till tidigare. Den här studien ska ha avslutats 2006.

 

Graviditet är en väsentlig riskfaktor för kronisk bäckensmärta. Hälften av alla gravida får ryggbesvär och hos 2/3 anses besvären härröra från bäckenet. Var tionde kvinna får så allvarliga rygg-bäckenbesvär att sjukskrivning krävs stor del av graviditeten. Beskrivna orsaker till bäckenbesvär är hormonella effekter under graviditet, muskelsvaghet, ligamentskador tidigare eller under förlossning samt fostrets storlek. Samtliga nämnda orsaker kan vara möjliga beroende av hur kvinnas kropp hanterar det gravida tillståndet. Senare års forskning pekar på vikten av god stabilitet över bäckenlederna, särskilt under graviditeten där en hormonellt inducerad ökad rörlighet i bäckenlederna är nödvändig för att möjliggöra vaginal förlossning.

Hälften av alla gravida är väldigt många kvinnor, och att var 10 gravid kvinna får så stora besvär att det krävs sjukskrivning stor del av graviditeten känns ganska hemskt tycker jag. Och borde göra att vården tycker det är någonting att ta tag i.

Av alla förstföderskor med vaginal förlossning har 80 % påvisbara skador på bäckenbotten.

80%….. Vad ska man säga, inte konstigt att många får problem efter förlossningen.

Och det är dom påvisbara skadorna…. Resten då kan man undra.. Läskit..

 

I populationen med nedre ländryggsbesvär uppges 10-20 % debutera under graviditet (2,21) och 13%-56% (13,19) vara bäckenrelaterad smärta(BRS).

BRS uppstår under yrkeslivet där 7 % får allvarliga, kvarstående besvär efter graviditet (28) och löper stor risk att utveckla kroniskt smärttillstånd med svårighet att återgå i arbete.

Samhällsekonomiskt är det viktigt att utveckla rehabiliteringsmetoder och att finna predisponerande faktorer för att förhindra utveckling av besvär under graviditet. Dagliga aktiviteter(hushållsarbete,gång) utlöser smärta(16); kvinnan minskar då fysisk aktivitetsnivå vilket medför försämrad kondition, övervikt och kan innebära att kvinnan avstår från ny graviditet.
Tidigare forskning har fokuserat på ledposition och kvantitet av rörlighet (3,6,25). Rörlighetsstudie av bäckenet med radiostereometrisk analys visade ingen skillnad mellan kvinnor med resp utan besvär (20). Senare studier pekar på förändrad stabilitet över bäckenet som viktig del i etiologin (9,18,23). Vid graviditet påverkas ledbanden av relaxinhormon(14) med kollagen laxitet som följd vilket möjliggör förlossning men samtidigt medför att del av ledbandens stabiliserande funktion förloras(12,29). God funktion hos det ytliga och det djupt liggande muskelsystemet samt god koordination dem emellan är av stor vikt för stabilitet (4,8,9,10,40,22). Bäckenbotten hör till djup stabiliserande muskulatur och har en viktig roll i kontrollen av urinblåsan. Partiell denervation av bäckenbotten i 80 % av förstföderskorna ger minskad styrka (1) och risk för inkontinens (17). Likväl som bäckenbottens blåskontrollsfunktion skadas vid förlossning, kan dess stabiliserande funktion äventyras. Ingen consensus finns för behandling av BRS (15) men träning nämns ofta som del i strategin (5,11,13,24,26,27). Nyaste forskning visar förändrad funktion hos stabiliserande muskulatur hos patienter med bäcken-ryggbesvär (7,8,18). Kliniska studier saknas där träning av stabiliserande muskulatur för BRS utvärderas

Och av dom här 50% som får problem, där var 10:e får så stora problem så att hon blir sjukskriven stor del av graviditeten, får 7% alltså allvarliga, kvarstående besvär efter graviditeten och löper stor risk att utveckla kroniska smärttillstånd med svårigheter att återgå till sitt arbete.

Det är många kvinnor vi pratar om. Och då är ändå bäckenrelaterad smärta bara 1 av alla stora besvär som kan drabba en gravid kvinna.

Heder åt alla er som utsätter er för alla dessa risker gång på gång! Bragdmedalj åt alla er som efter en besvärlig graviditet oavsett följder tar nya tag och gör det igen! Stora styrkekramar åt alla oss som kämpar för att komma tillbaka till ett normalt liv.

Länken till texten ovan:

http://www.researchweb.org/is/vgregion/ansokan/1766

En till länk från Linköpings universitet

http://www.imh.liu.se/sjukgymnastik/forskning/landryggs-och-backenrelaterad-smarta-vid-graviditet?l=sv