foglossning.blogg.se

Här tänkte jag samla information om foglossning under och efter graviditet. Då jag själv drabbats och söker med ljus och lykta efter information tänkte jag samla det jag hittar och hoppas att andra ska kunna få lite hjälp på vägen och kunna hitta information lite lättare :)

Plan inför 2014

Jag har (som vanligt) fått göra lite ändringar inför min plan på att vara ”i form” till Augusti 2014.

Jag hade som plan att jag nu i januari skulle boka tid hos osteopat, eftersom jag räknade med att jag skulle vara så pass bra att jag skulle kunna köra fram och tillbaka själv.

Har därför haft en förhoppning om att jag skulle:

1. Bli bra jättefort! 2. Kunna börja röra mig mer. 3. PROMENERA 4. Börja köra häst igen och kanske tom rida till sommaren.

Men… eftersom jag vart halvt medvetslös av att åka på jullunch på jobbet (som ligger nära den tänkta osteopaten) och samtidigt frågade på fb gruppen hur det kändes efter en behandling, och fick svaret: ont samma dag, så sket det sig helt enkelt.

Siktade då in mig på mitt träningsprogram med hopp om att öka promenaderna åtminstone.

Tack vädret för blankisen som höll mig inomhus i över en vecka.

Och för att inte glömma, tack förkylningen som gör mig träningsoförmögen förutom dom små stabiliseringsövningarna.

Nu är det snart 2014.

Då är det 8 månader tills försäkringskassan kan tvinga mig att byta jobb. 238 dagar.

Så förutom att inte kunna gå ut (pga blankis igen) inte kunna träna ordentligt (pga förkylning) så försöker jag hålla mig lugn. Ingen panik… ingen stress… stress är inte bra för kroppen. Återhämtning och immunförsvar försvagas vid stress och all kraft jag behöver till min rehabilitering bara rinner iväg till ingen nytta.

Jag tycker själv att jag låter ganska klok när jag skriver det, tyvärr har min hjärna och min kropp för länge sedan slutat kommunicera.

Jag förstår mer än väl min farmors ord till mig för många år sedan: Det är inte roligt förstår du lilla gumman, när kroppen blir gammal men man känner sig ung i huvudet.

Jag ska inte börja nästa år med osteopat, och tydligen inte med någon ökad träning heller om inte den här äckliga förkylningen ger sig iväg snart. Så nu vet jag inte hur jag ska kunna lägga in en högre växel som jag planerat.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Basal kroppskännedom

En studie som 3 sjukgymnaster gjort för att se om Basal kroppskännedom kan påverka landryggs- och bäckensmärta under graviditet.

Läsvärd, bland annat har dom uppmärksammat känslan av att som gravid mer känna sig som en behållare än som gravid kvinna.

http://epubl.ltu.se/1402-1773/2004/019/LTU-CUPP-04019-SE.pdf

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Allt som gör det enklare att leva

Är bra. Visst är det så?

Här en länk till en kvinna som ger massage och div annat, bl.a. hormonanalys.. Det tyckte jag lät intressant, värt att kolla upp J

Mycket att fundera på om du läser hennes blogg!

http://handson-kroppsterapi.se/

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Hur var det här då?

 

Jodå, tackar som frågar, sonen är snart ett och ett halvt år och jag kan numer oftast gå nästan normalt (om än långsamt) i trappor. Jag kan  gå till stallet (oftast med kryckor men ibland utan), jag kan köra bil (automat) korta sträckor. Jag kan lyfta min son ur hans matstol nästan utan att det gör ont (alla fall ibland) Jag kan lyfta upp honom från golvet när han hjälper till och klättrar och ibland även när han inte varken vill eller hjälper till, fast det gör såklart ondare.

Jag kan klä på mig stående, långsamt och fokuserat, men det får mig att känna mig lite mer normal.

Jag går riktigt bra utan kryckor vissa dagar och riktigt bra med kryckor andra dagar och inte särskilt bra överhuvudtaget vissa dagar.

Jag böjer mig rätt bra en del dagar och inte bra alls en del dagar.

Jag gör mina hemövningar varje dag (erkänner.. Inte när jag hade magsjukan..) jag tränar två ggr i veckan hos sjukgym.

Jag håller på att lära mig prioritera… jag börjar bli bättre på att vila… tror jag..

Så varför kan jag inte bara vakna imorgon och vara smärtfri och normalrörlig?

Jag kan ju oftast röra mig rätt bra inne på dagarna bara jag ser till att vila ordentligt mellan göromålen.

Igår var jag jätteduktig och tog med mig datorn och gick och la mig tillsammans med sonen halv sju, eftersom smärtan vägrade ge sig och inte ens ville bli bättre av vila. Sängen i sovrummet är mjukare och med lite kuddar (faktiskt inte fler än fyra nu för tiden) ligger jag bättre avlastad där än här nere i vardagsrummet. Och då var jag jättebra i morse. Men varför ska jag behöva bli sämre direkt jag blir lite glad och gör lite för mycket. Tog en timmes kortare vilopaus än pysseltid och sen var det kört. Så då ligger man här igen då. Som en död sill och fördriver tiden med att skriva ungefär 1000 listor på saker jag ska komma ihåg och vad som behöver handlas och vad vi ska äta i veckan och till jul.. Och julklappar… och saker som behöver göras och saker jag vill göra och saker jag måste göra oavsett.

Planen var att sopa golven, men idag prioriterade jag mina fina hästar så dom fick gå nakenfisar några timmar i det fina vädret. Alltså två promenader till stallet, säkert 20-30 m enkel väg. Så man får ju förstå att det blir sängläge några timmar efter andra promenaden, jag ska ju ändå laga middag också. Och hur mycket ska en 38 årig enbarnsmamma klara av eg?

Önskelista till tomten eller vem som helst som gärna uppfyller önskningar ;)

En ny kropp tack…

Eller om det är enklare kan jag nöja mig med bara lite smärtfrihet säg…. 4 dagar i veckan? 2? 1 dag då?

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Graviditet, hälsa och träning

En bok jag skulle vilja läsa :)
 
https://www.studentlitteratur.se/#35649-01
 
Gravidcoatchen (Martina Skoog Leg sjukgymnast som även har en facebokgrupp för oss med bäckensmärta)
refererar en del till den på sin sida.
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Science daily januari 2013

Vaginal Delivery Is the Safest Option for Women With Pelvic Girdle Pain, Study Suggests

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130117084740.htm

Norsk ny studie

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;