foglossning.blogg.se

Här tänkte jag samla information om foglossning under och efter graviditet. Då jag själv drabbats och söker med ljus och lykta efter information tänkte jag samla det jag hittar och hoppas att andra ska kunna få lite hjälp på vägen och kunna hitta information lite lättare :)

här finns lite hjälp

Här Naprapater som finns i Götebords och Borås som säger att dom behandlar foglossningsbesvär, bra info.
 
http://www.ryggakuten.com/symptom/foglossning/
 
Även här säger dom att dom behandlar foglossningsbesvär. Finns i Mölndal och Lindome.
 
http://www2.praktikertjanst.se/2/halsaikubik/Behandlingsomraden/Behandling-2/Hjalp-vi-graviditetsbesvar/
 
Om man inte har så stora problem, eller om man är smart nog att försöka förebygga verkar det här vara lite bra tips och råd på träning.
Jag vill bara påminna om att inte göra det som ger ökad smärta, och sen är jag ju inte sjukgymnast eller nått själv så vill du ha proffesionell hjälp kontakta sjukgymnast eller nån med kunskap om kroppen foglossning och träning.
 
 http://www.lio.se/pages/97204/backenledsbesvar.pdf
 
 
 
 
 
 
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

Lite gott och blandat

En studie som funderar på om fotens rörlighet och funktion påverkar bäckensmärta. två fallstudier som visar att smärtan minskar med fotmobilisering. från 2005.

http://www.narhalsan.se/upload/PV%20skaraborg/Nya%20webben/FoU-centrum%20PV-TV/Rapporter/2005/p2005_2.pdf

En artikel publicerad i läkartidningen 1997. Jag tror att om jag hade blivit bemött och behandlad enligt dessa rekommendationer så hade jag troligtvis varit bättre idag. Men vad kan man begära av en vårdcentral som har både mvc sjukgymnast och läkare i samma byggnad?

http://ltarkiv.lakartidningen.se/1997/temp/pda15104.pdf

Det här är inte exakt om foglossning men om långvarig smärta. Långvarig smärta räknas det som om man haft den i mer än tre månader. check.

Det är en artikel om två sätt att hantera smärta, undvikande beteende, dvs undvika det som gör ont, och överaktivitet, dvs undvika vila och försöka aktivera bort smärtan.

Ganska intressant och även om vi ska undvika smärta för att sen kunna träna upp oss tycker jag den är värd en läsning och en liten tanke om hur vi personligen hanterar vår smärta. Jag kände igen mig direkt :)

www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=...

 

Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

Andra behandlingen med Kraniosakral terapi avklarad

Jag måste erkänna att jag bävade lite. Det är ju inte så kul att veta att man ska få så in i bängen ont dagen efter.
Och helt ärligt vet jag inte hur bra det är. Ett ständigt återkommande råd är ju att inte göra sånt man får ont av och den här gången ska det tydligen göra ont mycket längre tid. Fast en annan sorts smärta, mera levande liksom. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Men om jag har lite mindre ont och gör nånting, tex lagar mat, eller sitter och äter eller så, får jag igen det med besked efteråt. Behandlingen ägde rum i torsdags kväll och idag är det måndag.

Antingen är det bra eller så är det dåligt. Antingen har det släppt på spänningar så jag för ont för att kroppen kan börja röra sig mer normalt igen, isåfallär är det väl bra. Men om det är så att det är dåligt och jag har fått fler nya inflammationer i bindväv och ledband... då tänker jag bli knäckt, med besked.
Jag har ny tid preliminärt bokad till på torsdag, vi får väl se, det är ju några dagar kvar än :)

Jag har även hittat en ny undersökning om kraniosakral terapi, åtminstonde tror jag det är en annan. Har inte hunnit läsa den än. men här är länken:

http://gup.ub.gu.se/publication/173436-effects-of-craniosacral-therapy-as-adjunct-to-standard-treatment-for-pelvic-girdle-pain-in-pregnant


Häromdagen när jag var ute och surfade runt  hamnade jag på en sida där det stod om en "diet" som heter IFD. InflamationFreeDiet tror jag det stod för. Där var det olika livsmedel som var olika inflammationshämmande/främjande. Den påminde tydligen lite om LCHF. Jag funderade lite på om det kunde vara nånting att testa. När jag snabbsvishade runt på lite sidor verkade det vara bra för folk med kroniska ledsmärtor. Men jag har inte fördjupat mig i det än och jag har änsålänge ingen riktig koll på vad det eg är, Men här är länken till första sidan jag hamnade på.

http://www.ehdin.com/?navid=176&sub=10


Vaddå gripa efter halmstrån? Desperat? Jag? You bet.... Sonen har redan fyllt 11 månader och jag kan fortfarande inte gå mer än korta sträckor, alltså korta.... typ 20 meter kanske utan kryckor utan att få väldigt ont. och visst är det ett framsteg från 0 meter... men mina två, tre timmars promenader känns inte särskilt nära.

Det är ett skämt att tänka på att jag tyckte två km promenaden var för kort för att det skulle vara värt att gå ut och gå bara den. Undrar vad jag skulle ge för att kunna gå ut och gå den nu.........

Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

mera media

I Sundsvalls tidning har det varit en liten följetång om Gravida som nekas sjukskrivning av försäkringskassan eftersom graviditet inte är en sjukdom. Det gäller bland annat foglossning.
 
dock hittar jag inget om hur det gick efter överklagan till högsta domstolen.
 
lite tidsfördriv kan det ju vara, och lite bra att veta att försäkringskassan fälldes för diskriminering åtminstonde hela vägen till högsta domstolen, då det ansågs att en icke gravid man med samma besvär hade beviljats sjukpeng.
 
från 2009-2012
 
http://st.nu/start/inrikes/1.1491645-dom-om-gravidas-sjukpenning
 
http://st.nu/start/inrikes/1.1492254-gravida-vann-om-sjukpenning
 
http://st.nu/start/inrikes/1.1552751-forsakringskassan-overklagar-dom
 
http://st.nu/start/inrikes/1.2374803-fel-att-neka-gravida-sjukpenning
 
http://st.nu/start/inrikes/1.2451188-f-kassan-overklagar-dom-om-gravida
 
http://st.nu/start/inrikes/1.4533104-forsakringskassan-snal-mot-gravida
 
 
 
 
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

Foglossning i media

När jag har kollat runt efter användbar info om foglossning hamnar jag då och då på artiklar i olika tidningar. Det kan vara ganska intressant att veta att det faktiskt tas upp lite då och då, dessutom dyker det upp lite nya namn som kan vara värt att kolla upp :)
 
Här kommer lite länkar till olika tidningsartiklar.
 
2005 hade Sydsvenskan en artikel som heter "behandling saknas för foglossning"
Där Dag Wide-Swensson, överläkare på   kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Lund berättar tex att det är lätt att se på en kvinna om hon har kraftig foglossnig och lätt upptäcks vid undersökning.
 
Han säger bla:
"Vi försöker med alla medel hjälpa kvinnan att orka lite till, ännu en   vecka. Men ibland blir smärtan så svår att vi måste sätta igång   förlossningen i förtid."
 
Det kan vara bra att veta särskilt eftersom alla barnmorskor och läkare inte verkar känna till att det kan vara bra att skona kvinnan ibland, jag menar, det är ju faktiskt så att vi ska klara av att ta hand om barnet också.
 
Vidare säger han
"De flesta som drabbats   av fog-lossning blir av med besvären inom några veckor efter förlossningen.   I några få fall blir smärtorna kroniska, vilket betyder att de består i mer  än tre månader. Då kan det hjälpa med sjukgymnastik."
 
och:
"Vid långvariga smärtor erbjuder vi dessutom psykologkontakt. De här   problemen kan vara oerhört påfrestande."
 
Nu räknas det väl inte som kroniskt redan efter tre månader längre vad jag kan förstå, men jag har läst att man räknar smärta som varat i tre månader för långvarig smärta. det kan vara värt att tänka på. Har vi ont i stort sett hela graviditeten passerar vi tre månader rätt fort. och fortsätter det efteråt ät det väldigt psykiskt nedbrytande. Både att ha ont och att inte kunna leva som man är van och som man vill är nedbrytande, både för oss och resten av familjen inklusive vänner och ibland även arbetsplatsen.
Det blir mycket att ha dåligt samvete över, särskilt eftersom vi inte rår för det. Det kan vara bra att ta kontakt med en psykolog/kurator eller dylikt.
 
läs hela artikeln här:
http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/behandling-saknas-for-foglossning/
 
2009 diskuterades foglossning till följd av hormonspiral i sundsvalls tidning läs mer här:
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.1607105-forskare-misstanker-stort-morkertal
 
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.1607104--vissa-kvinnor-ar-valdigt-kansliga-for-hormoner-
 
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.1607107-jeanette-fick-foglossning-av-hormonspiral
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

Kraniosakral terapi

Jag ska testa Kraniosakral Terapi. Helt enkelt därför att jag hatar att inte ens försöka göra någonting annat än att vila och bara röra mig så mycket att jag inte får ont. (vilket faktiskt är i stort sett omöjligt när allt gör ont..) Men, min allra underbaraste svärmor har gått hos en kvinna som även gör hembesök.
Det är ju en förutsättning eftersom jag får så ont av att åka bil och gå och ligga på hårt underlag.
 
Min förväntan på KT är inte att min bindväv och mina ledband ska läkas ihop på en vecka istället för dom 6-12 veckor jag nu håller på att jobba mig igenom, utan att alla små spänningar i mjukdelarna runt omkring ska släppa så jag får mindre smärta och att kroppen då ska kunna använda all energi åt att läka bindväv och ledband istället för att även försöka lösa massa extra spänningar.
 
Om min plan fungerar får vi väl se. Jag fick min första behandling i onsdags för två dagar sedan.
För att överleva hela behandlingen la vi på en extra madrass på behandlingsbänken och stöttade även upp mig med kuddar. Jag var ändå tvungen att byta ställning några gånger för att det skulle gå att genomföra behandlingen.
 
Innan behandlingen började frågade hon lite om var jag hade ondast och sådär. Jag kunde inte ge något direkt svar annat än ländrygg och bäcken. Olika ont på olika ställen beroende på vad jag gjort innan.
 
Sedan la hon händerna precis där nacke och huvud möts och så satt hon så en stund.
Efter en stund frågade hon om jag inte hade lite extra besvär med svanskotan. Jag blev lite paff eftersom jag alltid har ont i svanskotan, jag har även brutit den två gånger så den tänker jag inte ens på eftersom jag räknar med att den ska kännas :)
Energin rinner på bra ner till svanskotan sen stannar den där jättelänge innan den vänder sa hon.
 
Eftersom jag har svårt att ligga länge i samma ställning fick hon börja om några gånger, och hon behandlade även över höfter bäcken och svanskotan. Det var fler gånger som hon kommenterade saker som stämde överens med min smärta, bland annat att hon tyckte det kändes som det strålade ner i benen. Särskilt höger ben har jag smärta som strålar ner, ibland ända ner i foten och gör det svårt att gå. Inte varje dag, men det händer några gånger i veckan allafall.
Jag kan helt klart säga att jag är faschinerad :)
 
Senare på kvällen hade jag ohyggligt ont och jag var tvungen att ta värktabletter för att kunna sova. Hela dagen igår hade jag också väldigt ont.
 
Jag vet inte om det beror på att jag låg hårt drygt en timme eller om det har med behandlingen att göra. Men även om jag hade väldigt ont kändes inte bäckenet lika stagnerat igår som det brukar, och den ihållande molande värken i höger höft har inte varit lika ihållande. Dessutom något jag verkligen uppskattar är att domningarna i rumpan har inte kommit tillbaka ännu :) dom försvann under behandlingen. Jag antar att dom kommer tillbaka, men just nu njuter jag av att min rumpa känns hel :) och rund istället för platt :)
 
vi ska höras om nån dag igen, men jag tror jag bokar en ny tid, man måste ju ge det en chans. Och skulle det hålla domningarna i rumpan borta och kanske minska pirrandet i svanskotan och göra att höger höft tillåter sig lite smärtpauser vore det ju riktigt trevligt :)
 
jag återkommer med mer info :)
 
 
 
 
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

I Norge

finns det en förening som heter "Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager". Den har funnits sedan 1987 och jobbar för att sprida information om bäckensmärtor/foglossning under graviditet och efteråt.
Förra året (2012) publicerade dom en broschyr som finns att läsa här: http://lkb.no/
 
Finns sdet något liknande i sverige tro? jag har allafall inte hittat något ännu. Kanske något som vore värt att dra igång.
 
Det finns även en bok som går att köpa tex på adlibris, som är på norska. Den heter "Bekkenløsning; forebygge - avlaste - behandle". Är skriven av Anne Randi Høidahl och Tron Soot-Ryen.
Utgiven 2001 på förlaget Noras ark.
 
Jag har inte läst den men tänker nog beställa den och se om det kan vara nått :) isåfall återkommer jag med recension senare :)
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

Lite att läsa

Jag har samlat ihop lite länkar för den som vill läsa lite mer, det är ganska blandad information, allt från tidningsartiklar till studier. Jag överlåter åt dig som läser att bedöma relevansen och faktakunskapen.
 
forskning om kranosakral terapi på gravida foglossningspatienter.
http://tranbergs.net/Portals/11/Research/Tranbergs%20-%201%20Craniosacral%20Therapy,%20Pelvic%20girdle%20pain,%20Medical%20magazine,%20Acta.pdf
 
ett ställe i stockholmstrakten som säger att dom är bra på foglossning under graviditet, borde ju då även vara bra efteråt kan tyckas :)
http://www.fysionu.se/
 
även här säger dom att dom är bra på det :) i johanneshov.
http://www.dahlstromskiropraktik.se/
 
En skotsk sida, den verkar inte uppdateras längre men det står mycket bra saker och det finns även en sida för ens partner med tips och råd. på engelska så klart, men jag upplevde den som lättläst när hjärnan väl fattade att den läste engelska!
http://www.pelvicinstability.org.uk/research.asp
 
Tusentals kvinnor lider av foglossning- forskare kritisk. Intervju med Thomas Torstensson på sundsvalls sjukhus.
"- Alla har rätt till en vettig bedömning! Fråga vem i din stad som kan något om bäckenrelaterad smärta. Tuffa till dig! Kräv din rätt! Du har väl andra mål i livet än att anpassa dig till smärta, eller hur? Onödig smärta är det ingen som tjänar på. Det gäller att inte bita ihop och lida, många kvinnor verkar göra det."
http://www.babyvarlden.se/Gravid/Komplikationer/Ska-man-bara-sta-ut-med-smartan--Varannan-kvinna-drabbas-av-foglossning/
 
Man ska inte klaga, jag vet. det finns alltid dom som har det värre! se här bara. tidningsartikel från 2006. Jag hoppas verkligen hon är bra igen!
http://www.aftonbladet.se/halsa/article11002995.ab
 
Jag är osäker på om det görs kortisoninjektioner längre, eller om det bara är för er som haft långvariga besvär. kan vara bra att veta om inte annat :) från 2010
http://www.dagenssjukskoterska.se/nyheter/forskning/ny-behandling-vid-foglossning
 
studie från sahlgrenska som visar att foglossning påverkar gravidas livskvalite.  
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/foglossning-paverkar-gravidas-livskvalitet-.cid1114282
 
En artikel från 2012 som betonar hur ofarligt det är med foglossning.. (tack för den....)
http://www.viforaldrar.se/gravid/Darfor-far-du-foglossning
 
forskning från 2008 som visar att akupunktur är bra vid foglossning
http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2008/akupunkturgereffektivsmartlindringvidfoglossning.5.47049d691193c95625a800010726.html
 
vanlig information om foglossning. från 2005
http://www.netdoktor.se/graviditet/artiklar/foglossning-och-symfysiolys
 
Lite mer vanlig information
http://www.medicinkompendier.se/index.asp?themaid=11&titelid=882&answerid=0
 
 
 
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

Min privata resa genom foglossningen.

Jag fick alltså foglossning tidigt i graviditeten, men eftersom det enda jag hörde om foglossning var att det är inte farligt att det gör ont, varken för dig eller barnet och det går över sen, körde jag på.
jag fortsatte sko hästar tills jag bara inte klarade av att ta mig in och ut ur stallarna och jag fortsatte min deltidstjänst som djursjukvårdare trots att jag knappt tog mig framåt och upp och ner på golvet var möjligt enbart med hjälp av att vi hade höj och sänkbara bord som jag kunde lägga mig över.
 
Kvällar nätter och helger tillbringades oftast i soffa och säng, uppallrad med kuddar.Naturligtvis hade jag kalasont. Så att det inte gick att sova eller stanna i samma ställning mer än några minuter åt gången.
 
Jag har i ärlighetens namn aldrig ätit så mycket alvedon som sen jag blev gravid.
 
Och eftersom att inte kunna äta var normalt och inte farligt, att inte kunna sova var normalt och inte farligt, och att foglossning var något nästan alla fick och alltså normalt och inte farligt tillbringade jag min graviditet halv avdomnad från verkligheten med en skarp längtan att slippa vakna upp nästa dag. Jag kände mig dessutom helt värdelös och fullkommligt onödig. i slutet på min graviditet hade jag så ont att jag flera gånger om dagen bara önskade att jag skulle få dö istället.
 
Det  var inga tankar jag delade med mig av till omgivningen, eftersom jag förstod att det berodde på att jag uppenbarligen var en mycket vek människa, som tyckte synd om mig själv istället för att stråla av lycka som alla andra gravida som också hade svårt att äta, svårt att sova och ont av foglossning.
 
Min enda tröst var att det går över när barnet fötts. Min enda ljusglimt.
 
Sista turen in när jag blev igångsatt för andra gången och hade haft värkar en gång i timmen i 5 dygn var jag så säker på att jag skulle dö att jag sagt hejdå till huset och mina djur, och jag kan inte säga att jag inte välkomnade döden, jag längtade faktiskt efter den.
 
Jag hade gjort mitt, jag hade bärt fram ett friskt barn och eftersom det enda som spelade någon roll var att barnet mådde bra , det hade ju alla barnmorskor och läkare talat om för mig hela graviditeten, kändes det skönt att veta att sambon åtminstonde skulle ta med sig ett friskt och fint barn hem.
 
Nu överlevde jag ju tack och lov, bara det känndes som en bonus, barnet är friskt och mår bra och foglossningen hänger i.
 
Först skulle den gå över inom tre månader, vilket jag verkligen såg fram mot, särskilt första månaden när jag inte ens kunde sitta mer än nån minut utan kraftig smärta. Och efter tre månader kunde jag ju faktiskt ta mig framåt i sakta mak. Sen skulle det ta sex månader. Jag sökte själv sjukgymnasthjälp efter 4 månader eftersom jag hade så svårt att röra mig. Kom till en vikarie på vår vårdcentral som faktiskt var duktig på foglossning. Hon hjälpte mig mycket, och när hon slutade kom jag till en annan. Inte lika duktig.
 
Mellan tre och sex månader blev jag bättre. Jag var inte i närheten av smärtfri men jag kunde överleva dagen. Vid sex månader började ju barnet bli rörligare och jag blev mycket sämre.
 
Lyckades få min sjukgymnast att inse att jag behövde mer hjälp och blev remitterad till Thomas Torstensson på Sundsvalls sjukhus. Jag fick komma dit och blev undersökt (ganska oskönt).
 
Han konstaterade att jag var öm i alla ledband i bäckenet och fogarna. Han förklarade väldigt ordentligt vad som hänt och vad som händer med bindväv och ledband, och hur läkningsprocessen går till.
 
Jag har nu varit sjukskriven sen den 4/3-13 på heltid. Jag ska inte belasta mig så jag får ont utan hålla mig så smärtfri som möjligt och träna igång kroppen extremt långsamt.
 
Det är fruktanskvärt frustrerande och påfrestande för både förhållande och ekonomi. Jag är heltidssjukskriven eftersom jag inte klarar av att ta hand om mitt barn. Det gör mig väldigt väldigt ledsen. Sambon är hemma för vård av barn. Han har fått ta hand om precis allt här hemma. Jag gör så mycket jag kan och försöker följa mina riktlinjer så mycket det går.
 
Men jag är i grund och botten en aktiv människa och får ofta rastlöshetattacker. Att ligga på sängen (jag har en säng med extra madrass och kuddar i vardagsrummet) och få hjärtklappning, svettas, darra och bli andfådd är inte direkt trevligt.
 
Men jag tänker härda ut. Jag vill så hiskligt gärna kunna leka med mitt barn, promenera, simma, rida, jobba, ja allt det där jag tog för givet förut, det vill jag göra igen. och jag vill väldigt gärna göra det smärtfri :)
 
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

lite mer från sjukgymnastförbundets studie :)

Det står bland annat:
 
"En vanlig föreställning som möter kvinnorna på mödravårdscentraler och ibland också på sjukgymnastmottagningar är att graviditetsrelaterad smärta är normalt, att det inte går att förebygga och behandla samt att det går över efter graviditeten. Smärtan under graviditeten är vanlig och inte farlig i sig men att kalla detta normalt är inte acceptabelt. Studier har visat att det går att förebygga ländryggs- och bäckensmärtor varför påståendet är felaktigt. Till viss del går det att undvika framför allt smärta från ländryggen under graviditeten. När det gäller avsaknad av effektiva behandlingsmetoder kan dessa riktlinjer påvisa att det finns evidens för flera metoder. Det sista påståendet att det går över efter graviditet, är i de flesta fall sanning. Men i de fall det inte går i regress är det viktigt att behandla tidigt för att undvika långvarigt smärttillstånd. Alltför många kvinnor får kroniska besvär efter sin graviditet."
 
Jag begär på inget sätt att alla sjukgymnaster ska kunna allt om allt, men borde man inte kunna begära att dom antingen söker kunskap själv eller skickar vidare?
 
Det finns ju en anledning till att det finns specialistsjukgymnaster, precis som det finns en anledning till att det finns specialistläkare.
 
"Många kvinnor med ländryggs- och bäckensmärta under graviditet har små eller måttliga besvär som kan lindras med relativt liten arbetsinsats. För övriga patienter är syndromet komplext och en utmaning för den behandlande sjukgymnasten. En stor kunskap kring tillståndet och olika behandlingsalternativ är nödvändig för att behandla dessa kvinnor optimalt."
 
 

 

Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

sjukgymnastförbundets riktlinjer

Sjukgymnastförbundets riktlinjer för behandling av patienter med graviditetsrelaterad ländryggs- och bäckensmärta.
 
tar även upp kvarstående smärta efter förlossning.
 
Ska göras om 2014, kan ju vara bra att veta att dom har tänkt gå igenom studier och forskning angånde detta var tredje år.
 
Kanske något att skriva ut och ta med till din sjukgymnast? eller se till att dom skriver ut det, det är ändå på 25 sidor :)
 
 
http://www.fysioterapeuterna.se/Global/Professionsutveckling/Kliniska%20riktlinjer/Dokument/Riktlinjer%20Sjukgymnastik%20f%c3%b6r%20gravida%20med%20l%c3%a4ndryggs-%20och%20b%c3%a4ckensm%c3%a4rtor%20Aug%202011.pdf
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

såhär säger socialstyrelsen

kanske något att skriva ut och ta med sin barnmorske/läkare/sjukgymnast.
 
bland annat står det:  "Det är mycket viktigt att tidigt informera den gravida om eventuellt kommande
bäcken- och ryggsmärtor"
 
"Det är även viktigt att barnmorskor och läkare på mödravårdscentraler har ett
nära samarbete med sjukgymnaster med specialkompetens i smärtproblematiken hos
gravida."
 
"Kvinnor med tidig debut (före vecka 18) av kombinerade besvär i både rygg och bäcken utgör en särskild riskgrupp för att utveckla värre och mera långdragna besvär både under och efter graviditet och bör följas noga. Det finns ett större behov av fysisk avlastning i form av sjukskrivning under graviditet för denna grupp."
 
läs mer här: http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod/backensmartorinklusivesymfyseo
 
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

lite att läsa :)

En studie vid Sahlgrenska akademin visar att bäckensmärtan kan vara en stark
begränsning i livet, som orsakar sorg och frustration och ställer relationer på sin spets..
Från 2012
 
läs mer här: http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/foglossning-paverkar-gravidas-livskvalitet-.cid1114282
 
 
Trots att forskningen går framåt får många kvinnor höra att smärta i samband med foglossning är något man får räkna med, att man ska bita ihop. Thomas Torstensson, forskare och sjukgymnast på Sundsvalls sjukhus, är mycket kritisk.
Från 2012
 
läs mer här:http://www.babyvarlden.se/Gravid/Komplikationer/Ska-man-bara-sta-ut-med-smartan--Varannan-kvinna-drabbas-av-foglossning/
 
 
liten sammanfattning från 2010: http://www.medicinkompendier.se/index.asp?themaid=11&titelid=882&answerid=0
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

snabbt och enkelt förklarat om bäckenanatomi

det här är ett kvinnligt bäcken, det skiljer sig från det manliga genom att vara lite bredare,eftersom vi ska kunna föda små bäbisar.
 
 
 
det finns gott om ledband i och runt bäckenet som stabiliserar.
 
 
Här har vi bindvävsfogar.
 
När vi blir gravida börjar vi producera massa extra hormoner, graviditetshormoner, dom gör bland annat så att bindväv och ledband mjukas upp lite så det blir enklare för lilla bäbis att ta sig ut.
 
Hormonerna gör detta i hela kroppen inte enbart runt bäckenet.
Av någon änsålänge okänd anledning drabbas vi olika av dom här hormonerna och vår bindväv och våra ledband påverkas olika mycket. Därför får vissa av oss mer ont än andra. det är bara att tacka sin lyckliga stjärna eller gilla läget.
 
När bäbis väl anlänt slutar kroppen producera gravidhormoner, och många blir av med sin foglossning direkt efter förlossningen, andra lite senare. Efter tre månader är många helt bra eller mycket bättre, och efter sexmånader är merparten bra.
 
Men 8,5 % (enligt Thomas Torstensson, sjukgymnast med specialintresse för foglossning på S-valls sjukhus) har fortfarande problem efter två år.
 
och det är ändå inte jättelite. Det finns väldigt lite forskat om foglossning.
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

Min bakgrund i foglossningens värld

Jag har alltid trott och tyckt att bäcken är ett stabilt mitt-på-kroppen gångjärn. Och har väl behandlat det lite som en bil. Det ska bara fungera. Kanske lite naivt, men mitt bäcken har aldrig gjort något som helst för att få mig att tänka en extra tanke på det. Det har bara fungerat.
 
Så när jag blev gravid hade jag aldrig en enda tanke på att mitt bäcken skulle göra någonting annat än sitt bästa. Jag ska inte säga att det inte gjorde det utan erkänna att jag helt enkelt inte förstod.
 
Jag kände av min foglossning väldigt tidigt, jag vet inte när jag kände det första gången eftersom jag jobbade väldigt mycket när det hela började, jag var ständigt förkyld och fick massa kortison-nässprejer och annat smått och gott utskrivet. Alltså tyckte jag inte det var konstigt att jag var kroniskt trött, illamående och hade molande värk i höfter och bäcken. det var ju ändå inte värre än att jag stod ut och jag skulle ju snart på semester.
 
v 7 var jag i när jag förstod att det var en liten krabat som hade bosatt sig i min mage.
 
och eftersom min barnmorska så fort jag frågade något om illamående, oförmåga att äta, oförmåga att sova och värk så var allt normalt och inte farligt. alltså kämpade jag på. tills jag inte kunde röra mig längre. Jag var först halvtidssjukskriven  och sen heltidssjukskriven sista månaderna. sista månaden kunde jag bara med stor möda ta mig från sängen till toaletten. om jag råkade böja ett knä högg det så i bäckenet att jag ramlade omkull och då kom jag inte upp igen.
 
Jag hade även mycket förvärkar som var ganske kraftiga och kom en gång i timmen i ungefär ett dygn åt gången.
En stor och aktiv bäbis som gjorde det bästa för att liva upp tillvaron gjorde inte det hela mer behagligt.
 
Jag blev igångsatt på utsatt datum då jag hade extremt mycket fostervatten, svårt att röra mig, och hela kroppen hade svällt upp av vätska och blodtrycket brakade i höjden. Det gick inte riktigt som planerat då värkarna kom så aktivt att det aldrig blev paus mellan, men jag öppnade mig inte som tänkt. Så det avbröts och jag skickades hem med ny tid för ultraljud 5 dagar senare. under dom 5 dygnen hade jag en ordentlig värk i timmen. Väl tillbaka blev jag igångsatt igen och med samma resultat som sist så det blev tillslut akut kejsarnitt.
 
Jag vet inte om alla förvärkar och sen värkar har hjälpt till att sabba fogarna, men idag drygt 10 månader efter snittet har jag fortfarande stora problem att sitta, stå, gå och även att ligga länge i samma ställning.
 
Det var min väg hit :) och anledningen till varför jag grottat ner mig efter information om just detta.
 
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;

Välkommen till foglossningens värld :)

Här tänkte jag samla ihop lite (eller förhoppningsvis mycket) information om foglossning. Både under graviditet och särskilt för oss som har kvar den efter förlossningen. Men då det även finns dom som har foglossning utan graviditet både kvinnor och män, kommer det troligtvis komma med något för den gruppen med. 
 
Jag ämnar inte säga att allt jag hittar är absoluta sanningar och det är viktigt för oss alla att tänka på att vi alla är unika. Din smärta är sann, kämpa för att bli av med den, men glöm aldrig bort att foglossning är ingenting vi valt att få.  Och det finns ingenting som tyder på att du inte skulle fått det om du gjort på nått annat sätt i livet.
 
håll till godo, jag ska försöka uppdatera så ofta jag kan :)
Taggar: Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys;