Länkar Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys

Foglossning i media

När jag har kollat runt efter användbar info om foglossning hamnar jag då och då på artiklar i olika tidningar. Det kan vara ganska intressant att veta att det faktiskt tas upp lite då och då, dessutom dyker det upp lite nya namn som kan vara värt att kolla upp :)
 
Här kommer lite länkar till olika tidningsartiklar.
 
2005 hade Sydsvenskan en artikel som heter "behandling saknas för foglossning"
Där Dag Wide-Swensson, överläkare på   kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Lund berättar tex att det är lätt att se på en kvinna om hon har kraftig foglossnig och lätt upptäcks vid undersökning.
 
Han säger bla:
"Vi försöker med alla medel hjälpa kvinnan att orka lite till, ännu en   vecka. Men ibland blir smärtan så svår att vi måste sätta igång   förlossningen i förtid."
 
Det kan vara bra att veta särskilt eftersom alla barnmorskor och läkare inte verkar känna till att det kan vara bra att skona kvinnan ibland, jag menar, det är ju faktiskt så att vi ska klara av att ta hand om barnet också.
 
Vidare säger han
"De flesta som drabbats   av fog-lossning blir av med besvären inom några veckor efter förlossningen.   I några få fall blir smärtorna kroniska, vilket betyder att de består i mer  än tre månader. Då kan det hjälpa med sjukgymnastik."
 
och:
"Vid långvariga smärtor erbjuder vi dessutom psykologkontakt. De här   problemen kan vara oerhört påfrestande."
 
Nu räknas det väl inte som kroniskt redan efter tre månader längre vad jag kan förstå, men jag har läst att man räknar smärta som varat i tre månader för långvarig smärta. det kan vara värt att tänka på. Har vi ont i stort sett hela graviditeten passerar vi tre månader rätt fort. och fortsätter det efteråt ät det väldigt psykiskt nedbrytande. Både att ha ont och att inte kunna leva som man är van och som man vill är nedbrytande, både för oss och resten av familjen inklusive vänner och ibland även arbetsplatsen.
Det blir mycket att ha dåligt samvete över, särskilt eftersom vi inte rår för det. Det kan vara bra att ta kontakt med en psykolog/kurator eller dylikt.
 
läs hela artikeln här:
http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/behandling-saknas-for-foglossning/
 
2009 diskuterades foglossning till följd av hormonspiral i sundsvalls tidning läs mer här:
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.1607105-forskare-misstanker-stort-morkertal
 
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.1607104--vissa-kvinnor-ar-valdigt-kansliga-for-hormoner-
 
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.1607107-jeanette-fick-foglossning-av-hormonspiral