foglossning.blogg.se

Här tänkte jag samla information om foglossning under och efter graviditet. Då jag själv drabbats och söker med ljus och lykta efter information tänkte jag samla det jag hittar och hoppas att andra ska kunna få lite hjälp på vägen och kunna hitta information lite lättare :)

Australiensisk informations broschyr

Baserad på de Europeiska guidelines som togs fram 2008.

Väldigt läsvärd!

http://www.pelvicinstability.webcitypro.com/f/Fitwise_PGP_During_Pregnancy_Booklet.pdf

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Norsk studie

Is pre-pregnancy hormonal contraception use associated with the development of pelvic girdle pain during pregnancy?

 

SUMMARY ANSWER:

In contrast to combined oral contraceptive pills, long lifetime exposure to progestin-only contraceptive pills or the use of a progestin intrauterine device during the final year before pregnancy were associated with pelvic girdle pain.

 

En studie gjord mellan 1999-2008 på 91,721 gravida i Norge

Publicerad på PubMed

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23887071

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Bor du i Blekinge? (Karlshamn)

Kolla in den här länken:
 
http://www.blekingeidrottshalsa.se/?page_id=748
 
akupunktur samt stabiliserande träning för att minska smärta och bli bättre.
skrålla ner förbi alla bilder så kommer texten :)
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

kvarvarande foglossning

Att tänka på

När man har oturen att få kvarvarande foglossning, alltså som stannar kvar efter förlossningen, är det bara att inse att man aldrig kan planera något. Inte förrän man är helt bra igen. Alltså helt bra. Inte som nu.

Så hur enkelt är det? Är det kompatibelt med små barn? Svar: inte alls.

Funkar det att överhuvudtaget ha ett liv?

Absolut. Så länge man är frisk och glad.

Att undvika vid kvarvarande foglossning förutom allt som gör ont, trappor och bilresor?

Ett hett tips, håll er så långt från magsjuka ni kan komma. Kräkning och foglossning funkar helt enkelt inte ihop.

Man ska även helst bo i en etta med kokvrå. Utan djur och utan familj som också kan drabbas av diverse sjukdomar och då smittar.

Om du undviker allt det där och dessutom klarar att hålla dig glad och frisk då har du stora chanser att ha ett bra liv med kvarvarande foglossning.

Annars få man helt enkelt bara göra sitt bästa.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Norsk studie från 2010

https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/27906/dravh-publ-Robinson.pdf?sequence=2

Lång och bra orkar du inte läsa allt läs genom conclusions. 

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

spine 2005

Publicerad 2005 i Spine

http://www.torna.do/s/Low-back-pain-and-pelvic-pain-during-pregnancy-prevalence-and-risk-factors/

Har visserligen läst studier där vikt inte påverkar också, men vad vet man J Det finns studier som visar på allt.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Ibland

Är jag helt 100% säker på att jag nu är på väg i ilfart mot att bli helt bra.

Som nu i början på veckan som gått. Första veckan med träning två gånger samma vecka. Det går knappt att beskriva hur glad det gjorde mig. ÄNTLIGEN. Som jag har väntat på att bara få börja träna lite mer på riktigt, så det känns i kroppen.

Det blev väl det 1786 1-0 ledningen till kroppen eller nått.

Tränade måndag, fick lite feber och kände mig lite urlakad resten av dagen, men var rätt nöjd på tisdagen när det inte blev nått med förkylningen. Tyckte jag var rätt bra i kroppen  på tisdag, lite stel och  så men annars i rätt fin form. Onsdag, samma. Torsdag ny träningsdag, ondare redan på morgonen, körde på med min träning hos sjukgymnasten (det är ju så lite…) kände mig lite halvvissen när jag åkte därifrån. Resten av dagen feberkänsla, yrsel, illamående och allmänt orolig i kroppen. Sängläge. Perfekt dag att ha städning på dagis.. Not…

Vaddå inte tåla att träna? Man kan väl inte bli sjuk av att träna så lite som jag gör? Det borde ju vara helt omöjligt!!

Mailade sjukgymnasten som svarade att det nog kunde vara en reaktion på träningen, vi får kanske trappa ner lite… ses på måndag….

Trappa ner… kan inte nån bara skjuta mig istället?

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

En kommentar

Jag fick en så välskriven kommentar här om dagen som jag fått lov att lägga upp här i bloggen :) Jag tycker den är värd att läsas även om man hoppar kommentarläsningar så här kommer den!

Filip:

jag kunde inte hålla mig från att kommentera ditt inlägg trots att jag är man och aldrig lidit av foglossning. Som jag förstår det så har du skapat den här fina bloggen, bra initiativ! och du har dessutom foglossning, så pass svår att du är sjukskriven och går på kryckor. Foglossning är ingen dans på rosor - det har jag förstått då min fru jobbar som foglossningsexpert har jag hört ett o annat om hur smärtsamt och livshämmande foglossningsbesvär kan vara.

Varje gång jag hör att någon har svåra foglossningsbesvär blir jag påmind om hur utbredd vanföreställningen är att det inte går att göra någonting åt det. Det är mycket frustrerande för mig eftersom jag vet att det finns mycket tillförlitliga behandlingar för att komma tillrätta med besvären men att de som drabbats inte verkar känna till det. Och även om man känner till att det finns framgångsrika behandlingsmetoder så är det väldigt svårt att få hjälp.

Till problemet hör förstås att Landstingen oftast inte finansierar specialiserad hjälp mot foglossningsbesvär och i de fall de gör det måste man ändå vänta 3 månader på att få hjälp, vilket i praktiken är 3 månader av sjukskrivning med kryckor och missmod. Den offentligt finansierade sjukvården inkl barnmorskor och husläkare spär inte sällan på vanföreställningen att det inte finns något man kan göra och att det bara är att bita ihop till förlossningen. Vaddå till förlossningen!? Besvären kanske fortsätter efter förlossningen och då då!? Och vaddå bita ihop!? Ska jag sjukskrivas istället för att få hjälp!? Hur tänker de egentligen?

Om man har tur så säger ens husläkare eller barnmorska att man ska få en remiss till/uppsöka en sjukgymnast men då är det typiskt till en "generell" sjukgymnast, dvs en som inte är expert på just gravida kvinnor - och då blir ofta resultatet inte det man hade hoppats på och det hela upplevs då som en belastning istället eftersom man måste ta sig dit för att få sin behandling som inte gav något nämnvärt resultat - något som inte är det lättaste om man har foglossningsbesvär. Dessutom så befäster det tesen om att det inte finns något man kan göra eftersom man då försökt men utan framgång.

Jag är förbannad på bagatelliseringen av graviditetsrelaterade smärtbesvär inom offentliga vården. Men min ilska alena kommer knappast förändra den saken tyvärr. Tills sjukvården har kommit på bättre tankar och börjar ta väl hand om de som ger det största tänkbara bidraget till samhället så är ni tyvärr hänvisade till egen finansiering och eget "uppsökande" av kvalificerad vård.

Det finns vård, det finns hjälp. Även för dem som har grava foglossningsbesvär och går på kryckor eller har kvarstående foglossningsbesvär långt efter förlossningen.

Det vore kanske en god idé att komplettera din fina blogg (om du pallar!) med en lista på mottagningar i olika städer som erbjuder specialiserad vård för gravida så att det blir lite lättare att hitta rätt i djungeln av sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer och faktiskt få den hjälp som man behöver.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

BIG Breakthru!

Eller vad man säger J I går satte jag mig på huk!!!!!!!!!!

Det händer lite då och då att jag glömmer bort att jag inte kan det och gör det av ren reflex. Det har hittills alltid slutat med att jag ramlar omkull och får jätteont. Men igår när jag ville ta lite kort på världens finaste katter (som såklart bor här ;) ) satte jag mig på huk av bara farten. Och jag ramlade inte, det gjorde lite ont, men jag kunde tom resa mig upp från hukställningen utan att ramla. Det berodde väl i och för sig mest på att jag satte mig ner och kröp bort till bordet. Men oavsett så var jag såklart tvungen att testa igen ;)

Då gjorde det ondare men jag reste mig genom att falla fram på knä och ta mig upp utan bord. Ganska nöjd med mig själv ;)

Så nu är frågan, är det bra eller dåligt? Jag vet inte. Funderar på att sätta mig på huk en gång om dagen i träningssyfte, det kändes att knäna inte är vana vid belastade böjningar längre. Måste ta upp det med min sjukgymnast på måndag.

Vi får ju finfrämmande i form av min bror med dotter under helgen så det kan vara dumt att krascha sig just då.

Idag ska jag dessutom hämta sonen från dagis. SJÄLV!!! Haha! Det är lycka det!

 

 

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Livet tror jag

Idag har jag ägnat mig åt själavård! Först  träning hos sjukgym och sen virk och sy pyssel hos en vän.

Jag tränar nu 6 olika övningar + promenader hemma varje dag, och nej, jag fuskar otroligt sällan. När jag väl fuskar beror det oftast på att jag inte hinner göra övningarna på morgonen utan att någon övning blir hängande kvar över dagen och tillsist glöms bort eller att jag har fått för ont under dagen så jag medvetet hoppar över den på kvällen. Men annars har jag träningen som väldigt hög prio, för jag vill ju faktiskt bli bra. På ”gymmet” gör jag nu 5 övningar. 2 för bäcken/mage/rygg stabiliteten och 3 för armar, axlar och bröstmuskler där jag ligger eller står så att bäckenet är avlastat. Och vad resulterar det i kan man undra.

1. Jag blir mer motiverad att träna när jag får ta i lite och blir lite varm.

2. jag får lite bra träningsadrenalin som ger mig mer glädje och ökad livskvalité och

3. jag får träningsvärk. Riktig jädra träningsvärk! Och det resulterar i att jag får ont någon annan stans än bäcken/rygg. Och DET är faktiskt skönt.

Eller som jag så fint uttryckte mig till sambon: Fattar du hur stark jag kommer bli?!?!

Han blev av någon konstig anledning inte jätteimponerad ;)

Men nästa vecka ska jag testa att träna två gånger med ett par dagar mellan, under förutsättning att jag inte dör efter idag.

Skulle jag dö efter idag skulle jag däremot tro att det mer beror på själavård nr två. 3,5 timmars pyssel, visserligen mestadels liggande/halvliggande. Det är baske mig värt lite smärta.

Både jag och hunden mår bra av att komma bort lite hemifrån och ha det lite trevligt.

Annars varvas bra dagar med dåliga dagar. Ibland dyker det upp en jättebra dag och då blir jag så till mig att jag tror jag ska kunna börja jobba snart, och då blir jag så glad att jag gör för mycket och så får jag dåliga dagar efteråt och då blir jag så ledsen och tror att jag aldrig mer ska kunna jobba, eller leva ett normalt liv över huvud taget.

En sån dålig dag tittade jag på min lilla son och undrade om det var värt det.

Han måste ha känt att jag tittade på honom för han tittade upp från sitt pyssel, log och kom fram och gav mig en kram runt benen. Och då kom jag fram till att det är värt varenda sekund av smärta, frustration och ovisshet. För hur länge jag än lever kommer han alltid vara det finaste och bästa jag någonsin har.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;