foglossning.blogg.se

Här tänkte jag samla information om foglossning under och efter graviditet. Då jag själv drabbats och söker med ljus och lykta efter information tänkte jag samla det jag hittar och hoppas att andra ska kunna få lite hjälp på vägen och kunna hitta information lite lättare :)

Info från 2001

Från 2001, men bra kortfattad info.

http://www.9manader.nu/gravid/gravid/gkomplikat/foglossnin

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Norsk info från 2010

 
http://nhi.no/graviditetsoraklet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/bekkenlosning-2640.html?page=1
 
 
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Konsten att hantera sina hormoner

Om någon besitter den konsten, var vänlig lär mig.

Då skulle jag genast kunna mota bort ägglossningsvärk, mensvärk och allmän PMS. Det skulle jag verkligen tycka om! Jag menar som om det inte vore nog att ha ont av foglossning, om det funnits någon som helst rättvisa i världen (vilket det såklart inte gör, jag är medveten om det..) skulle man inte behöva ha både värk och värk så att säga.

Jag har alla fall varit på styrelsemöte, check.

Ont som…. attan…. Check.

Jag har en säng i vardagsrummet så det kunde varit värre. Jag har dessutom tre katter som ligger och myser med mig och en hund som snarkar lite hemtrevligt från sin dyna. Dessutom har jag ett uppdrag.

Läsa på om element. Element är …. Inte så himla kul faktiskt. Men som jag brukar hävda när livet leker och jag med, att jag har ju lärt mig massor med nya saker sedan jag blev med bäckensmärta. Just nu lär jag mig virka och sticka och så lär jag mig massor om element just idag. Det är såklart bra. Det är det ju faktiskt. Det är bra att lära sig om element och kanske tom minska på elförbrukningen.

Fast jag skulle hellre ta en långpromenad med hunden.

 

Jag har tränat med sjukgymnast check

Två övningar, ont check…

 

Jag har inte kört barnet till förskolan.

Det enda som är bra med det är att han fick massa nässelutslag i förrgår och har varit jättetrött, så han var hemma igår, alltså var sambon hemma och vabbade. 

Det känns verkligen fel och sjukt irriterande att vara hemma men inte klara av att ta hand om sitt barn själv. Jag hatar det helt enkelt.

Men eftersom jag faktiskt har det väldigt bra så har sonen världens bästa farmor och farfar, alltså har jag världens bästa ”samboföräldrar”. Så idag när utslagen är så gott som helt borta, sonen nöjd men lite trött får han vara hos farmor och farfar hela dagen så han får ta livet i sin egen takt.

Jag önskar att alla med foglossning/bäckensmärta hade lika bra människor runt sig som jag har.

Ibland undrar jag verkligen varför jag klagar…..

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Kampen om min kropp

 

Vi har ett problem min kropp och jag.

Från att ha varit väldigt nöjd med min kropp innan foglossningen har jag nu gått till att mer och mer föra en kamp mot den. Och nu snackar vi inte vikt. För vikten bryr jag mig just nu inte om, den borde såklart minska, men just nu skiter jag faktiskt i det. Just nu är kampen mot min kropp rent funktionsmässig. Just nu står det väl en sådär 200-0 till kroppen.

För jag tränade ju, en väldig träning… typ som extrahoppstuds aerobic eller elit-kampidrott eller nått sånt.

Det är åtminstone vad min kropp påstår. Själv hävdar jag motsatsen. Oavsett vilket så har jag ont.

Och det ska jag inte ha den här veckan, egentligen aldrig, men jag försöker ju få tillbaka lite liv. Jag ska träna igen på tisdag, dvs imorgon. Så i morgon har jag inte ont. På onsdag ska jag på styrelsemöte på förskolan och på torsdag tänkte jag lämna sonen på förskolan igen.

För jag vill det.

Det är i och för sig mycket jag vill som inte går. Jag får helt enkelt fortsätta att planera och bryta ihop när planerna inte går att förverkliga.

Dessutom har vi hamnat i en konstig konflikt här hemma, jag kommer bara ihåg när jag är bättre och sambon kommer bara ihåg när jag är sämre… det leder till en del onödiga dispyter när jag tycker att jag är bättre och sambon tycker jag är sämre.

Hur löser man det kan jag undra.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Sundsvalls tidning idag

 

http://st.nu/medelpad/alno/1.6300151-opererad-av-gud-

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Placeboeffekt?

 

http://videnskab.dk/alternativ-behandling-fup-eller-fakta/er-effekten-af-alternativ-behandling-ren-placebo

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Träning hos sjukgymnast check!

Äntligen!!! Min första ”riktiga” träning har nu ägt rum. Igår. Med sjukgymnasten på vårdcentralen. Känns lite häftigt J

Innan jag åkte hemifrån igår gick jag här och muttrade för mig själv medan jag plockade ihop mig inför avresan. Att behöva åka till vårdcentralen för att testträna lite, max en kvart, men hur nödvändigt kan det vara på en skala.. Om jag ändå inte ska träna på riktigt kan jag lika gärna få några nya hemträningsuppgifter… mutter mutter…  Men på vägen in kom min nuförtiden vanliga lyckorusning (Jag kör bil själv igen! Det gör inte ens särskilt ont!) I´m freee like an eagle skrålade jag högt för mig själv J När jag körde förbi badhuset började jag fundera på när jag skulle börja simma igen, jag gillar att simma och det är den enda träning jag kommit på som varken belastar fötter eller händer. Fötter och händer brukar ändå vara rätt nöjda efter en hel dag med skoning J

Väl i väntrummet började jag känna mig riktigt förväntansfull, började bläddra i samma tidning som alltid och vips… var det inte ett helt uppslag med schysstaste beatsen för ditten och datten och styrketräning och städning och cardio och löpning och gud vet allt! Men en 30 minuters lista inklusive uppvärmning och avslappning!

Jag skrev av den, ska i alla fall lyssna på låtarna och se vad det är. Det mesta finns ju på youtube ;)

Min sjukgymnast kom och den stora testträningen började! Och jag hade glömt avlastningsdynan hemma…. Duktigt Maria… Nåja, lånade en annan dyna som också funkade och skrev upp i kalendern att ta med dynan nästa gång.

Vi provade en sittande övning för armarna. En maskin där man drar armarna mot sig från snett uppifrån, ingen aning om vad den heter. Men det var lätt och jag fick blodad tand. Nu jädrar ska här tränas! Gjorde ju inte ont alls ju!

Sen fick jag två hantlar som jag skulle lyfta upp mot kroppen växelvis och den blodade tanden ramlade ut. Två små sketna hantlar.. Gjorde ont och jag började nästan gråta av besvikelse.

Det är det här med att hålla ordning på hormoner och känslor som helt enkelt inte funkar längre. Jag har helt enkelt slut på mellanlägen det är antingen spikrakt upp, eller lika spikrakt ner.

Sjukgymnasten såg lite förfärad ut, vi måste testa olika övningar för att se vad som funkar Maria sa han, vi ska leta reda på några som du kan göra utan att få ont.

Så fick jag testa att lyfta hantlarna rakt ut åt sidorna istället. Gick bra och det kändes i axlarna, lyckorus igen J

Två till maskiner med paus mellan, en sittande som jag inte riktigt klarade av med vridmoment, trots att det var typ minus noll i vikt och mikroskåpisk vridning. Irriterande.. Och en stående som funkade bättre.

Allt som allt var jag på träningen i 30 minuter och det var lika mycket vila som träning. Men just själva grejen, en träningslokal med personlig tränare (haha) massa fler folk som tränade, nästan alla gick med kryckor, käppar eller stavar. Visserligen var kanske medelåldern något högre än på ett vanligt gym ;) Men fasen vad bra jag mådde resten av dagen. Jag liksom sprudlade när jag kom hem och la mig. Virkade två kattleksaker utav bara farten!

Då är den stora frågan, hur känns det idag då?

Förutom att jag är stel och orörlig och har ondare än igår, så är böjmoment ett big NONO. Inte böja sig utan massa stöd och väldigt försiktigt, det hugger vid minsta oplanerade rörelse och småhugger vid planerade rörelser, både ländrygg och baksida bäcken hotar med kramp om jag t.ex. tänker sitta upp mer än 20 minuter. Nu tycker jag Iofs att 20 minuter är rätt länge ändå efter att inte ens ha kunnat sitta upp alls från början. Men det känns lite kymigt ändå.

Jag har försökt stretcha lite och liksom försökt vicka igång musklerna, men dom har gått i krampstrejk.

Men jag har en ny tid inbokad, så nu ska dom få se på träning dom små lata rackarna!

Trägen vinner och det ska inte dröja länge nu innan jag åtminstone kan lämna sonen på dagis två dagar i veckan utan att dö stora smärtdöden efteråt.

Jag gör ju såklart mina stabiliserande övningar hemma varje dag och tar mina små 30 m promenader, numer både morgon och kväll J visserligen med kryckor, men jag anstränger mig att gå så normalt som möjligt och använda kryckorna så lite som möjligt. Går olika bra olika dagar. Kan vi väl säga, men jag GÖR det allafall och framför allt, Jag KAN göra det! Mycket viktigt att komma ihåg att jag inte kunde gå 30 m bara i början av sommaren. Jag kunde ta mig fram väldigt sakta och med stor smärta.

 

Vad kan vi dra för slutsats av detta då?

Tja, att jag har det rätt bra för dagen :)

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Dagislämning check!

Äntligen har jag gjort det! Varit ensam med sonen hela morgonen och lämnat på dagis. Ok, jag har inte gått in med honom på förskolan och lämnat, utan det kom ut en fröken och hämtade sonen i bilen.

Man kan säga att det är ju otur att få foglossning som hänger i så länge men det är otroligt vilken tur vi har som fått plats på en förskola där alla är så snälla och omtänksamma.

Men alla fall! Det var så otroligt tillfredsställande att kunna göra det! Även om jag fick så ont att det troligtvis blir sängläge hela resten av dagen, så har jag nu äntligen genomfört en vanlig vardagsmorgon själv J inklusive mina övningar, mata hund, katter och hästar. Nu kan det ju tyckas lite fånigt att räkna in hund och kattmatning, men det är ändå en vardagsdetalj som faktiskt kräver att man böjer sig lite, även om det absolut inte är tungt på något vis. Hästmatning däremot kräver sin 30 m långa kryckpromenad ut till stallet. Och även om hästmatningen enbart består i att sätta in två skålar med lite äpplen och lite pellets så är även det några böjmoment.

Det som är är att jag har genomfört en morgon-vardags-rutin som jag inte klarat av förut. Själv! Det är jag så jädra nöjd med! Så jag tar gärna att det molar, pulserar och sprängvärker ett tag. Och jag kan överleva att inte kunna göra något mer idag, och att det gör jätteont att resa mig/sätta mig och gå. För det är det banne mig värt!

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

tidigare i veckan kändes det såhär...

Får man svära när man bloggar?

För i så fall vill jag göra det nu. Jättemycket, jättehögt och jättelänge.

Jag HAR läst min personliga reminder, men den var tydligen inte bra nog. Jag har känt mig så bra sista dagarna, som om allt helt plötsligt bara börjat gå åt rätt håll. Ökat lite mer träning, gjort lite mer på dagarna och verkligen känt att jag är på g.

Visserligen har det gjort lite extra ont på kvällarna och så, men jag tycker ändå det varit rätt bra på dagarna.

Och så…… bara för att jag var så himla glad igår för att jag kunde borsta båda hästarna på morgonen och sitta och rensa lingon några timmar fördelat på dagen ska jag väl inte behöva vara sängliggande idag. Jag borstade ju bara kroppen på hästarna inga ben eller under magen eller andra böjmoment, och jag satt ju i rullstolen på den tryckavlastande dynan vid ett bord i perfekt arbetshöjd. Jag gick visserligen en gång extra i trappen också. Men va ……. Jag borde väl klara att gå i en trapp nu när jag varit så bra så länge? Jag ska ju börja träna ”på riktigt” med sjukgymnasten snart. Det kan ju inte bli såhär hela tiden.

Framåt uppåt, inte platt fall, varför kan jag inte bara få träna igång? Börja göra saker, slippa få fler bakslag. Jag hatar bakslag. Sambon hatar bakslag och jag hatar sambon när han varje gång säger - ”Jag säger ju åt dig att lugna ner dig, varför kan du inte lyssna på det. Du vet ju att det blir såhär. Om du inte kan skärpa dig kommer vi ju att få ha det såhär jämt. ”

Jag blir arg på honom bara jag tänker på det. Och det är inte ens hans fel, så jag har inte ens rätt att bli arg på honom.

Men det blir jag alla fall. För att jag vet att han har rätt. Men jag vet också att det är helt omöjligt att ta det lugnt när man helt plötsligt kan röra sig och sitta och stå lite längre. Inte vill väl jag gå och lägga mig och vila då heller. Det är ju tusentals saker jag ligger efter med och minst lika mycket saker jag bara vill göra för att jag kan, och ännu mer saker jag bara helt enkelt vill göra för att jag alltid har gjort dom.

Men jag ska ta det lugnt nu, japp absolut. Ligga här och hata mitt liv och hata min kropp och hata den ….. Foglossningen.

För jag har bestämt att jag ska köra sonen till dagis på tisdag. Jag vill också köra mitt barn till dagis, vakna, klä på, äta frukost stoppa in oss i bilen och åka iväg. Så jag får väl helt enkelt vila mig i form. Jag har hört att det ska vara bra  ;)

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Ehler Danlos Syndrom

Det händer ju både nu och då när jag är ute och surfar runt på bäckensmärta att jag hamnar på någon sida med bäckensmärta med det underliggande syndromet EDS.

Därför tänkte jag bara länka till några sidor om Ehler Danlos Syndrom.

Riksförbundet för EDS

http://www.ehlers-danlos.se/

Från läkartidningen

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17278

En blogg

http://steloperation.bloggplatsen.se/

 

Jag tycker det är jobbigt med foglossning/bäckensmärta som beräknas gå att rehabilitera. Det är strongt kämpat av er med EDS måste jag säga!

Här är en tidningsartikel

http://st.nu/medelpad/njurunda/1.4097527-jenny-kampar-for-att-uppmarksamma-eds

Och jag läste i bloggen jag länkat till att även hon just gjort en tidningsintervju, ser fram mot att läsa den J

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Dansk studie

Värt att tänka på!
http://forsiden.3f.dk/article/20130808/NYHEDER/130809949/2140/nyheder
 
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Skriv på för mer forskning!

LKB i norge vill ha mer forskning om foglossning! Det skulle ju såklart gynna oss i Sverige också så Skriv gärna på. Jag har redan gjort det. Såklart :)
 
http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=4773
 
 
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Privat reminder :)

Om det finns fler som jag, så tänkte passa på att påminna om att förkylningar och annat ofog i kroppen som hormonsvängningar och ledsenhet kan påverka graden av smärta.

Jag behöver påminna mig själv om det här varje ägglossning, varje mens, varje gång det kommer en liten virus farande och sätter ner allmäntillståndet och varje gång jag brakar ihop och hatar mitt liv och sen kämpar mot den för dagen allmänna vinterångesten.

Så, jag skulle vilja säga till mig själv att alltid vara pigg, glad och frisk. Det är väl svårare att rå på hormonerna antar jag.

Sen är det faktiskt inte så himla enkelt att alltid vara pigg, glad och frisk. Faktiskt.

Men istället för att bryta ihop nästa gång jag får oförklarligt ökad smärta ska jag läsa det här och vänta några dagar innan jag bryter ihop (verkligen enkelt….) För kanske är det precis som den här gången bara ett litet virus som bestämde sig för att komma på besök.

Och om man ska se positivt på virusbesök, så är det enda jag just nu kan komma på att dom ger mig legal rätt till obegränsade ingefärslattar med honung och lika obegränsad rätt till varm äppeldryck med kanel och ingefära.

Och det är ju inte så dumt faktiskt.

Även om jag hellre hade varit pigg, glad och frisk.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Påverkar BMI?

Från 2006

BMI, pain and hyper-mobility are determinants of long-term outcome for women with low back pain and pelvic pain during pregnancy

”In a previous study 891 women had responded to a questionnaire on risk factors and prevalence of LBPP during pregnancy. Altogether 72% (n=639) of the women had reported LBPP during pregnancy. These respondents were sent a second questionnaire at approximately 6 months after delivery. The response rate was 72.6% (n=464). Independent t-test and Pearson’s chi-squared test were used to test the difference between the two groups. In response to the questionnaire, 43.1% of the women reported persistent LBPP 6 months after delivery. Women with persistent LBPP after pregnancy had had significantly earlier onset of pain during pregnancy, higher maternal age, higher body mass index (BMI), and assessed a higher level of pain due to LBPP during pregnancy and after pregnancy, and included a higher proportion of women with joint hyper-mobility. In summary, recurrent or continuous LBPP is prevalent after pregnancy. BMI as well as hyper-mobility are prominent determinants of persistent LBPP after pregnancy. Level and onset of pain during pregnancy were strong predictors of persistent LBPP.”

Conclusions

In summary, recurrent or continuous LBPP is prevalent after pregnancy. BMI 6 months after pregnancy is highly correlated to pre-pregnancy and end-pregnancy BMI. Due to the PAPs, BMI as well as hyper-mobility are prominent determinants for persistent LBPP after pregnancy, and pre-pregnancy reduction of overweight would probably reduce the prevalence of LBPP during and after pregnancy. Level and onset of LBPP during pregnancy were strong predictors for persistent LBPP. Parity, gestational age, and birth weight did not influence the risk of persistent LBPP after pregnancy.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3233935/

Bra studie! Läs den. Den är lång!!

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

om ni inte redan vet det,

så finns det forskning som visar att foglossning påverkar sexlivet, ja åtminstonde under graviditeten ;)

Från 2006

Perceived health, sick leave, psychosocial situation, and sexual life in women with low-back pain and pelvic pain during pregnancy.

RESULTS:

Most women were married or cohabiting (98%), and reported a 'very good' or 'good' partner relationship (96%) and a satisfying sexual life before pregnancy (91%). Only a few women reported perceived health as 'quite poor' or 'poor' before pregnancy (2%); however, this proportion increased during pregnancy (13%). In general, satisfying sexual life declined during pregnancy, which was also the case for the assessment of perceived health during pregnancy. Women with LBPP during pregnancy had an increased risk of reporting poor health (OR = 3.05, 95% CI = 1.70-5.46). Overall, 68% of women had been on sick leave, and 22% had received maternity allowance. Women with LBPP reported sick leave in 72% of the participants.

CONCLUSIONS:

LBPP demonstrates a negative impact on perceived health and sexual life during pregnancy. A great majority of pregnant women were on sick leave at some time during pregnancy. These consequences make LBPP a major public health issue.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16752254/

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Uppföljningen på förra inlägget publicerades även det 2004 i Spine.

 Uppföljningen ägde rum 2 år senare.

Results. All 81 women returned the questionnaires for the 2-year follow-up. Sixteen were excluded from the analysis, mainly due to new pregnancies. The significant differences between the groups in functional status, pain, and physical health (SF-36) were maintained 2 years after delivery. Minimal disability was found in 85% of the specific stabilizing exercise group as compared to 47% in the control group. The control group showed significant improvement in functional status with median change score of 6.0 (Q1–Q3 of -12–0). Minimal evening pain was reported by 68% in the specific stabilizing exercise group versus 23% in the control group. However, the group differences disappeared for all measures when controlling for score level 1 year after delivery by regression analysis.

Conclusion. The significant differences between the groups persisted with continued low levels of pain and disability in the specific stabilizing exercise group 2 years after delivery. Significant reduction in disability was found within the control group. Those with the highest level of disability and greatest potential for improvements recovered most, regardless of intervention group.

http://journals.lww.com/spinejournal/Abstract/2004/05150/The_Efficacy_of_a_Treatment_Program_Focusing_on.21.aspx

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;

Lite mera forskning

Lite mera forskning

Den här är från 2004 i Spine.

Methods. Eighty-one women with pelvic girdle pain were assigned randomly to two treatment groups for 20 weeks. One group received physical therapy with a focus on specific stabilizing exercises. The other group received individualized physical therapy without specific stabilizing exercises. Assessments were administered by a blinded assessor, at baseline, after intervention and 1 year post partum. Main outcome measures were pain, functional status and quality of life.

Results. There were no dropouts. After intervention and at 1 year post partum, the specific stabilizing exercise group showed statistically and clinically significant lower pain intensity, lower disability, and higher quality of life compared with the control group. Group difference in median values for evening pain after treatment was 30 mm on the Visual Analog Scale. Disability was reduced by more than 50% for the exercise group; changes were negligible in the control group. Significant differences were also observed for physical tests, in favor of the specific exercise group.

Conclusion. An individualized treatment approach with specific stabilizing exercises appears to be more effective than physical therapy without specific stabilizing exercises for women with pelvic girdle pain after pregnancy.

Pregnancy-related low back pain (LBP) and pelvic girdle pain (PGP) are common in many countries. The prevalence rates vary depending on the criteria used for diagnosing or classifying the pain syndrome. However, several studies have shown that approximately 50% of women experience some kind of lumbopelvic pain during pregnancy. 1–4 Most often the pain disappears within 1 to 3 months after delivery. 5,6 However, a substantial number of the women do not recover after delivery. 7,8 Lumbopelvic pain, especially after delivery, may be a serious problem for the individual, her family, and society. This is reflected by the inability to perform daily activities or to earn a living and by a reduced health-related quality of life. 9–11 Effective management to relieve pain and prevent a chronic condition thus becomes an issue of importance for all concerned with women’s health.

 

 

Hela artikeln finns att köpa här:

http://journals.lww.com/spinejournal/toc/2004/02150

Här kan du läsa hela sammanfattningen:

http://journals.lww.com/spinejournal/Abstract/2004/02150/The_Efficacy_of_a_Treatment_Program_Focusing_on.2.aspx

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, symfyseolys;