foglossning.blogg.se

Här tänkte jag samla information om foglossning under och efter graviditet. Då jag själv drabbats och söker med ljus och lykta efter information tänkte jag samla det jag hittar och hoppas att andra ska kunna få lite hjälp på vägen och kunna hitta information lite lättare :)

Fler bäckenbloggar

Det finns ju fler bäckenproblemsbloggar där ute i internetvärlden, bland annat har jag kikat runt på dom här idag.
 
Alla tre har eller håller på och stelopereras, och det verkar ha varit den stora lyckan efter massor med år som dom fått kämpa med bråkiga bäcken.
 
Kika runt om du är intresserad :)
 
http://steloperation.bloggplatsen.se/
 
http://backenblogg.blogspot.se/
 
http://frugnu.se/category/operation.html
 
 
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

mindre smärta i graviditet

Sjukgymnastik under graviditeten är inte så dumt :)
I studien började dom i vecka 12.
 
http://fysioterapeuten.no/Aktuelt/Nyheter/Mindre-smerter-i-svangerskapet-etter-fysioterapitiltak
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Besviken

Igår blev jag så grymt besviken på min vårdcentral. Egentligen inte på vårdcentralen över lag, men på kommunikationsbristen.

Jag pratade med en tjej som väntar barn nr 2 och som fått foglossningskänningar redan nu (bf i augusti).

Och hennes barnmorska hade bara sagt att det inte kunde vara det eftersom det var för tidigt.

Varför kan inte alla mvc barnmorskor gå en foglossningskurs?

Tänk vad mycket lidande som kunde minskas, hur sjukskrivningar kunde minskas, hur mycket bättre gravida skulle må om de fick hjälp i tid.

Varför kunde inte barnmorskan tagit henne på allvar? Hon väntar barn nr två och hade foglossning i slutet av förra graviditeten så hon vet hur det känns.

Hur svårt kan det vara att som bm säga: Känns det likadant som i förra graviditeten? Det är ju väldigt tidigt, men jag tycker ändå vi bokar en tid till sjukgymnast så får dom känna igenom dig och gå igenom lite övningar. Är det foglossning är det bra om du börjar träna upp stabilitet och börjar tänka lite på vad du gör och vad som utlöser smärtan.

Jag förstår faktiskt inte hur svårt det kan vara?

Är det på något sätt skamligt att vara omtänksam som barnmorska? Är det fel att som barnmorska lyssna på den blivande mamman? Är man en dålig barnmorska om man i stället för att nonchalera ett för mamman högst påtagligt orosmoment, lyssnar och hjälper till?

Jag tycker inte det. Jag tycker tvärt om.

Det måste vara bättre att ta det på allvar och hjälpa till vidare.

Det finns bra tester som sjukgymnaster kan utföra för att ”känna efter” hur fogarna mår.

Det kanske visar sig att det inte är foglossning om man skickar vidare.

Men är det då inte bättre att ha lyssnat och hjälpt till än att nonchalera och kanske göra det värre?

Det värsta av allt tycker jag är att min vårdcentral inte är ett dugg unik.

Så här ser det ut i hela landet.

År 2014.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Andas

Nu jädrar ska här andas!

Träffade sjukgymnast nr 2 idag och hon gick igenom ännu flera andningsövningar och ställde upp mig och hjälpte mig hitta balansen och rätt ståställning. Det kändes konstigt, när hon tyckte jag stod bra tyckte jag att jag hade väldigt böjda knän och lutade lite framåt. Men efter en stund kände jag att vissa svidande muskler tog en liten andningspaus!

Så nu har jag 7 hemövningar vanlig sjukgymnastik att göra varje dag

1 andningsövning som tar ca 1 timme samt stå upp och slappna av i muskler i rumpa och ländrygg från akupunktören.

Och till sist 3 st andningsövningar samt hitta balansen övningar 2 st tror jag det blir.

Och så den vanliga sjukgymnastiken 2 ggr i veckan också 7 övningar.

Nu känns det som att jag har fullt upp med träning på dagarna, måste ju hinna vila också J

Tyvärr så ryker nog mitt fina städschema här hemma en period eftersom jag aldrig kommer hinna genom hela huset på en vecka, det är ju trots allt 4 små rum och kök och toa och hall, även om det inte är så stort.

Det får bli ny planering på den fronten och så får vi kanske ramla tillbaka på mat som knappt behöver lagas dom två dagar jag är på träning, och så den dagen jag är på akupunktur såklart.

Japp så får det bli, nu är det planeringsdags!

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

intressant från YouTube

Sacroiliac Joint Fusion - Carter Beck, MD

Utlagd 2013

http://www.youtube.com/watch?v=1OFZyC9aK4w

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Träning

Lite träning:)
http://mutusystem.com/exercise-for-symphysis-pubis-dysfunction-spd-or-pelvic-girdle-pain-pgp-i-pregnancy-how-exercise-can-help.html
 
 
 
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Akupunktur igen Äntligen!

Igår var jag varit på min andra akupunkturbehanding. Första gången var förra veckan och min akupunkturtjej bedömde mig till väldigt dåligt skick. Hon började därför behandlingen på väldigt försiktig nivå.

Det kändes inte helt bra, jag hade som vanligt hoppats på att hon skulle dundra på med hela artilleriet. Så blev det nu inte, men däremot hade jag superrörlighet hela dagen efter och inte särskilt ont. Idag var vi såklart tillbaka på ruta noll igen och jag tillbringade en stor del av gårdagen på att fundera på om man kan andas på nått sätt så ryggen sträcks ut men bäckenet inte rör sig… Jag kom inte kommit på nått bra sätt.

Min sjukgymnast har bollat mig till en annan sjukgymnast på vårdcentralen som jobbar med basal kroppskännedom bland annat. Min vanliga sjukgymnast förstår inte riktigt mina frågor om hur man vet när man går och står rätt även när det gör ont. Jag pratade med den andra sjukgymnasten i måndags och bokade tid. Hon verkade förstå åtminstone vad jag frågade efter när jag i snabba drag förklarade situationen, fick barn för drygt 1,5 år sedan, inte kunnat sitta, stå gå normalt på över två år. Hon sa alla fall att hon förstod att jag inte kunde komma ihåg hur det kändes när det var ”rätt” liksom.

En annan sak som jag nu testar är Quiet qigong. Jag hittar inte direkt någon information om det, mer än att det finns. Ska väl leta lite mer så småning om. Men just nu gör jag det efter akupunktörens instruktioner. Det är liggande andningsqigong, skulle tro att det räknas lite som meditation. Man ligger ner och andas sig genom kroppen efter ett visst mönster. Det gick jättebra först, men just nu kämpar kroppen mot på alla tänkbara sätt. Men jag fortsätter och räknar med att motståndet går över snart.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Varning för gnäll

För jag känner ett behov av att gnälla jättemycket.

Har nu legat med vetekudde och täcke i 3 timmar men smärtan vägrar gå ner. Det bultar och svider i symfysen, svider sticks och bränner i rumpa och ländrygg, värker i höfterna och strålar ner i högerbenet. Jag fryser mår lite tjyvens och är trött men slapp alla fall febern.

För det är ju måndag och jag har varit hos sjukgymnasten. Vi har gått igenom stabiliseringsövningarna, övat hållning och så har jag testat att gå på löpband. Jag har verkligen sett fram mot att börja gå på löpband, men det gick för fort. På hastighetsläge 0. Jo men det kändes ju bra.

Så vi testade balansplattan istället.

Jag har glömt hur man står och går normalt. Så det har vi tränat lite på idag. Och att andas SAMTIDIGT som man går och står och sitter när det gör ont.

Jag har alltså tränat på att andas……. Om 7 månader ska jag ha börjat jobba…

Det är i och för sig bra att andas när man jobbar… Men jag tror nog att både jag och sjukgymnasten trodde att jag hade kommit längre.

Jag fick dessutom nobben på min fråga om det inte bara går att ignorera smärta, feber och alla andra biverkningar av att överanstränga sig, och köra på ändå en period. För att få igång kroppen tänkte jag.

På mitt förslag att det bara är hjärnan som tror att det gör ont och att det därför borde gå att testa lite mer träning, fick jag till svar att oavsett om det skulle vara så, så är det här ändå min verklighet och min vardag och jag måste anpassa mig till vad min kropp klarar av.

Sätta upp realistiska mål….  Inte pressa på för hårt (du vet ju själv hur det blir)…

Små förändringar i träningen, små förändringar i träningsplanen, öka på jättejättejättesakta

Jag hoppas verkligen dom här månaderna går jättejättejättesaaaaaktaaaaaaaaa.

Annars är det kört för mig helt enkelt.

Och eftersom det fortfarande gör rätt så mycket ont har jag just gett mig själv tillstånd att vara jätteledsen idag. I morgon är det akupunktur på schemat. Det är ett år sen förra gången så jag har en förhoppning om att

1. Min akupunkturtjej kommer tycka jag är otroligt mycket bättre sen hon såg mig sist, det skulle kännas skönt faktiskt, lite som ett bevis på att det ändå faktiskt går åt rätt håll.

2. Akupunkturen kommer verkligen hjälpa hela mig. (det är traditionell kinesisk akupunktur för hela kroppen med fokus på bäckenhelvetet och andra onödiga spänningar)

3. Resan inte kommer sabba behandlingen

Jag kommer kunna börja träna lite mer nästa vecka, som planerat. Och vi går faktiskt mot ljusare tider.

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Workshop i Oslo

 

http://smertebehandling.info/kurskurskalender/prof-dr-andry-vleeming-lumbo-pelvic-pain-workshop-04%E2%80%90-06-april-2014/

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Laser

 

Eftersom jag antar att en hel del av er inte orkar traggla er genom mina privata inlägg tänkte jag bara lite snabbt ge ett tips inför framtiden.

Det ska genomföras en studie för att se om man kan behandla med laser istället för kortisoninjektioner.

Just nu söker dom pengar för att genomföra den. När finansieringen är färdig inriktar den sig på kvinnor som fött barn för 6-12 månader sedan.

Prata gärna med din barnmorska, sjukgymnast och läkare om det, så dom kan hålla lite koll på när det blir dags.

Sjukgymnasten som jag varit i kontakt med ang detta finns på Sundsvalls sjukhus och heter Anne Lindgren.

Nominering till guldskalpellen, bidrag nr 5

http://www.dagensmedicin.se/Global/Dagens_medicin/Guldskalpellen.pdf

Studie

http://abstrakt.sls.se/viewSam.asp?action=view&nSamId=6693

Stipendium

http://www.lvn.se/Om-oss/Fakta-om-landstinget/Reportage/Nobelt-nar-forskare-fick-stipendium/

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

Mest privat och lite laser

 

Just nu går det inte så bra för mig känns det som. Jag har äntligen börjat träna igen efter världens dunderförkylning som slog ut mig precis runt jul och motvilligt drog sig tillbaka i början på veckan.

Vilket innebär att jag ligger back i min träning och det stressar mig. Dessutom har världens bästa hund fått flytta ner till småland och bo hos min pappa ett tag. Så jag känner mig otroligt ensam.

Jag saknar henne så mycket att det gör ont, men jag vet att hon har det bättre hos pappa just nu. Nu får hon långa skogspromenader igen och blir ordentligt bortskämd. Det kan hon behöva såhär efter två års husarrest med mig J

Men man ska ju inte gräva ner sig bara för att allt blev mörkt. Jag fick nys om en studie som ska testa laser istället för kortisoninjektioner. Mailade och frågade om det kunde vara något för mig. Tyvärr var det inte det. Dels är den inte riktigt färdigfinanserad än och när den väl blir det inriktar den sig på kvinnor som fött barn för 6-12 månader sedan.

Så en liten uppmaning till dig som är gravid och har problem, prata med din barnmorska och läkare. Om du fortfarande har problem efter förlossningen borde dom lätt kunna kolla upp om studien är på g eller inte. Jag tror ju laserbehandling skulle kunna hjälpa till, men det är ju bara vad jag tror J

På hästar är det inte ovanligt att man kör laser på ledskador så varför inte.

Själv bokade jag en tid hos min akupunkturtjej, eller rättare sagt jag bokade två, med en veckas mellanrum för att se om jag klarar resvägen OCH kan bli lite bättre rent smärtmässigt.

Eftersom jag fick biverkningar av saroten, som jag tagit i låg dos mot smärta, i form av mjölkproduktion, minskad mens och viktuppgång (jippo..precis vad jag behövde) håller jag på att trappa ut den. Jag tog även ett blodprov för att kolla prolaktinhalten, så ev hormonstörningar från prolaktin kan uteslutas.

Sen bokade jag en träningsdiskussions-plan för framtidentid med min sjukgymnast.

Den tiden är på måndag och jag håller just på att försöka lära mig allt om bra träning för bäcken. Jag vill att vi ska göra ett program som är ett ”om allt går som planerat program” Där vi planerar in vad som ska bli nästa träningsmoment och hur mycket jag ska öka på mitt hemträningsprogram i förhållande till träningen hos sjg. Och diskutera hur mycket vardagsaktiviteter som är rimligt i förhållande till träningsdos.

Stackarn, han kommer få en chock när jag drar upp allt jag vill diskutera J Tur han bokade av mycket tid till sin besvärliga patient ;)

Jag har med andra ord en ny plan för 2014! Känns bra!

Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;

peventivmedel

Är ju ändå något vi använder rätt ofta vi kvinnor. Jag har förut skrivit om hormonspiral och att de kan ge foglossning.
Och nu har jag läst på en blogg om att det är ganska vanligt att bli kopparförgiftad av kopparspiraler.
 
http://kopparspiral.blogspot.se/
 
Tack och lov har jag  såpass med foglossning att jag inte satt in någon spiral efter graviditeten. Eftersom den förra spiralen var så jädra besvärlig att få in och gjorde så ont så länge innan det blev "normalt", och eftersom ryggläge i gynstol med särade ben och nån som slåss med min livmodertapp inte kännts varken lockande eller särskilt smart i fogläkningsväg så är jag spirallös. Det känns just precis nu rätt bra. För även om det gick bra förra gången vet man aldrig vad som hänt nu när kroppen är så i obalans och immunförsvaret så nedbrutet att det inte ens klarar av en helt vanlig förkylning.
 
Men om du har en kopparspiral och känner dig konstig och eller mår dåligt. Läs bloggen.
 
Själv kommer sambon med största sannolikhet få en förfrågan om inte han borde sterilisera sig när han kommer hem. Sjukvården vill inte sterilisera mig, men han är ju man och män är ju tydligen viktigare här i världen, så det kanske inte är så svårt. 
Om han överlever chocken när han får frågan vill säga ;) ;)
Taggar: Foglossning, PGP, Pelvic Girdle Pain, baekkenloesning, baekkensmerter, bäckensmärta, kronisk smärta, symfyseolys;