Länkar, användbar information Foglossning, bäckensmärta, symfyseolys

Hur kan man lindra bäckensmärta?

– Studier visar att stabiliserande sjukgymnastik utformad efter varje enskild kvinnas behov, bäckenbälte, akupunktur samt råd om vilka rörelser man ska undvika, hjälper.
Som sjukgymnast kan jag veta vad kvinnan behöver genom att undersöka vilken muskulär funktion hon har, i vilka situationer hon får ont och på så sätt få en uppfattning om vilka muskler som behöver byggas upp. Tänk dig musklerna som en orkester som ska spela i takt runt bäckenet. Hur träningen läggs upp beror på vilken nivå kvinnan klarar att börja på och bygger även på vilken erfarenhet sjukgymnasten har av de här besvären.
– När det gäller andra alternativ, som vattengympa, finns ingen tydlig information om hur det hjälper, men en studie visar på minskad smärta och lägre sjukskrivning under graviditeten hos kvinnor med bäckensmärta som går på vattengympa.
Råd om hur man kan leva vardagsliv med bäckensmärta, är viktig behandling också. Vissa kvinnor biter ihop. Många ”bäcken­tjejer” är vana vid att kämpa och är väldigt ambitiösa. De behöver hjälp med att ”dosera” aktivitets­nivån och undvika sådant de får ont av.
– Den som har bäckensmärta ska även undvika assymetriska övningar och rörelser, till exempel att hänga på ena höften. Gör som männen, belasta båda skinkorna lika mycket när du sitter och står. Och åk med gott samvete hiss och rulltrappa.
– Rekommendationen om råd, specifik träning och eventuellt ett bälte gäller såväl under graviditet som efter. Däremot finns inga studier av akupunktur mot smärta efter graviditeten. Fast många kliniker använder sig av det med god effekt eftersom smärtan då minskar och kvinnan kan röra sig mer normalt – och börja med sin träning.

Vart vänder man sig om bäckensmärtan kvarstår efter förlossningen?

– Har man kvar besvären tre månader efter att man fött, bör man ta tag i problemet. Vid tre månader brukar det nämligen plana ut hos de flesta.
Sök upp en sjukgymnast, gärna en som är kunnig på området. Vid svårare besvär kan din sjukgymnast hänvisa vidare till en specialist.

Så säger Annelie Gutke i ”vi föräldrar” 2008

Det som är kursivt är sånt du bör tänka på när du söker hjälp, om dessa råd inte följs behöver din sjukgymnast troligtvis lite hjälp med information. Eller du behöver hitta nån som kan mer.

Läs hela artikeln här:

http://www.viforaldrar.se/artiklar/backensmarta